Refresco komt in Frans-Canadese handen

Refresco komt in Frans-Canadese handen

Refresco komt in Frans-Canadese handen
© Refresco / Richard Sinon

De Rotterdamse sap- en frisdrankbottelaar Refresco komt in handen van PAI Partners. Dat Franse investeringsfonds legt samen met British Columbia Investment Management 20 euro per aandeel op tafel, wat de overnameprijs op 1,62 miljard euro brengt.

Derde keer, goede keer

Het is de Fransen dan toch gelukt de hand te leggen op Refresco: PAI aast immers al langer op Europa's grootste producent van frisdranken en vruchtensappen, die onder meer levert aan Aldi, Lidl en andere supermarkten (onder huismerk). In 2015 bood de investeringsmaatschappij naar verluidt 1,5 miljard euro voor de bottelaar, maar eigenaar 3i gaf toen nog de voorkeur aan een beursgang.

 

In april van dit jaar bracht PAI een bod uit van 1,4 miljard euro, maar dat werd toen door Refresco afgewezen. Begin deze maand kwam PAI dan met Canadese steun opnieuw aankloppen, met een hoger bod van 1,6 miljard euro. Dat was wél een voldoende basis tot onderhandelen, vonden ze in Rotterdam. Nu is de kogel door de kerk: Refresco komt in Frans-Canadese handen voor 1,623 miljard euro. De top van het bedrijf en de drie grootste aandeelhouders (3i, Ferskur en Tamoa, samen goed voor 26,5% van de aandelen) hebben met het bod ingestemd.

 

3,3 miljard euro waard

De deal, die in de loop van het eerste kwartaal van 2018 rond moet zijn, waardeert Refresco op 3,3 miljard euro. De groep sleept namelijk behoorlijk wat schulden mee na de overnames van de voorbije jaren. Ook de recente aankoop van de Amerikaanse bottelaar Cott, de grootste acquisitie van Refresco ooit, is volledig met schulden gefinancierd.

 

Refresco is actief in de Benelux, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De groep, die 5.500 mensen telt, bottelde vorig jaar 6,5 miljard liter frisdrank en vruchtensappen en realiseert een omzet (inclusief Cott) van bijna 3,6 miljard euro.

 

In de Benelux heeft Refresco vier vestigingen: drie in Nederland (Maarheeze, Bodegraven en Hoensbroek) en één in België (Ninove). Refresco Benelux telt 650 medewerkers en vult jaarlijks meer dan één miljard liter eindproduct af in 2,2 miljard verpakkingen, van blik over karton (brik) tot petflessen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Back to top