Refresco komt in Frans-Canadese handen

Refresco komt in Frans-Canadese handen

Refresco komt in Frans-Canadese handen
© Refresco / Richard Sinon

De Rotterdamse sap- en frisdrankbottelaar Refresco komt in handen van PAI Partners. Dat Franse investeringsfonds legt samen met British Columbia Investment Management 20 euro per aandeel op tafel, wat de overnameprijs op 1,62 miljard euro brengt.

Derde keer, goede keer

Het is de Fransen dan toch gelukt de hand te leggen op Refresco: PAI aast immers al langer op Europa's grootste producent van frisdranken en vruchtensappen, die onder meer levert aan Aldi, Lidl en andere supermarkten (onder huismerk). In 2015 bood de investeringsmaatschappij naar verluidt 1,5 miljard euro voor de bottelaar, maar eigenaar 3i gaf toen nog de voorkeur aan een beursgang.

 

In april van dit jaar bracht PAI een bod uit van 1,4 miljard euro, maar dat werd toen door Refresco afgewezen. Begin deze maand kwam PAI dan met Canadese steun opnieuw aankloppen, met een hoger bod van 1,6 miljard euro. Dat was wél een voldoende basis tot onderhandelen, vonden ze in Rotterdam. Nu is de kogel door de kerk: Refresco komt in Frans-Canadese handen voor 1,623 miljard euro. De top van het bedrijf en de drie grootste aandeelhouders (3i, Ferskur en Tamoa, samen goed voor 26,5% van de aandelen) hebben met het bod ingestemd.

 

3,3 miljard euro waard

De deal, die in de loop van het eerste kwartaal van 2018 rond moet zijn, waardeert Refresco op 3,3 miljard euro. De groep sleept namelijk behoorlijk wat schulden mee na de overnames van de voorbije jaren. Ook de recente aankoop van de Amerikaanse bottelaar Cott, de grootste acquisitie van Refresco ooit, is volledig met schulden gefinancierd.

 

Refresco is actief in de Benelux, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De groep, die 5.500 mensen telt, bottelde vorig jaar 6,5 miljard liter frisdrank en vruchtensappen en realiseert een omzet (inclusief Cott) van bijna 3,6 miljard euro.

 

In de Benelux heeft Refresco vier vestigingen: drie in Nederland (Maarheeze, Bodegraven en Hoensbroek) en één in België (Ninove). Refresco Benelux telt 650 medewerkers en vult jaarlijks meer dan één miljard liter eindproduct af in 2,2 miljard verpakkingen, van blik over karton (brik) tot petflessen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.