Rewe opent eerste 'kassaloze' winkel in Duitsland... of toch niet?

Lutsenko_Oleksandr / Shutterstock.com

Rewe heeft een eerste Duitse kassaloze supermarkt van het type 'Pick and Go' geopend. Die gebruikt dezelfde technologie als de recente testwinkel van Tesco in Londen. 

 

Uitbreiding gepland

Het was al eerder aangekondigd, maar vandaag ging de kassaloze winkel van Rewe in Keulen ook echt van start. De technologie komt van Trigo, net als de winkel die Tesco recent opende in Holborn in hartje Londen. Klanten moeten een speciale 'Pick and Go' app downloaden, zich aanmelden en een betaalmiddel toevoegen, zo bericht Radio Köln. Ze kunnen binnengaan door de QR-code aan de ingang te scannen, maar daarna hebben ze hun smartphone niet meer nodig. "We hebben camera's aan het plafond en gewichtssensoren in de rekken zelf, die kunnen registreren wat en hoeveel de klanten meenemen", zegt projectleidster Anika Vooes aan de Keulse zender. 

 

Het is een primeur voor Duitsland, maar Rewe hoopt dat het niet lang de enige kassaloze winkel bij onze oosterburen zal zijn. Rewe zal zijn test met Pick and Go zeker uitbreiden, maar het tempo van de uitbreiding wordt bepaald door hoe goed de klanten reageren, aldus Vooes. 

 

Eerste kassaloze Duitse supermarkt?

Het klinkt wat als de Amazon Go-winkels die de Amerikaanse gigant aan het uitrollen is, maar er is één belangrijk verschil: de Duitse supermarktketen vindt het belangrijk dat klanten ook op de traditionele manier kunnen winkelen. Klanten kunnen dus wel kassaloos shoppen, maar helemaal kassaloos is de winkel eigenlijk niet. 

 

Ook andere Duitse supermarktketens experimenteren ondertussen met kassaloze technologieën: trouwe lezers herinneren zich ongetwijfeld dat Aldi deze maand nog een proefproject in Utrecht aankondigde. In Londen is er al zo'n kassaloze Aldi open, maar momenteel enkel voor het eigen personeel. Ook Lidl-eigenaar Schwarz Gruppe heeft momenteel overigens zo'n 'interne' kassaloze test lopen: de shop.box opende in maart in het Zuid-Duitse Heilbronn.

Tags: