Rewe tweede grootste supermarkt van Europa

Lutsenko_Oleksandr / Shutterstock.com

De Duitse supermarktgroep Rewe werpt zich op als de tweede grootste foodretailer van Europa: dankzij de coronacrisis heeft het concern meer dan 75 miljard euro omzet bereikt, waardoor het alleen Lidl-groep Schwarz nog voor zich moet dulden.

 

Met dank aan Lekkerland

Rewe steekt Schwarz Gruppe, eigenaar van Lidl en Kaufland, naar de kroon. Op een jaar tijd – meer bepaald het kritieke coronajaar 2020 – heeft de Duitse supermarktgroep zowel Aldi als Carrefour ingehaald. Dat zegt althans CEO Lionel Souque  in een interview met Frankfurter Allgemeine Zeitung. Vorig jaar zou de kaap van 75 miljard euro zijn gerond. 


Het was vooral de overname van groothandel Lekkerland, die buurt- en gemakswinkels belevert, die voor de groei zorgde: eind 2019 nam Rewe het bedrijf over en vorig jaar droeg het al meteen 12 miljard euro omzet bij. Met een omzet van 110 miljard euro blijft de moeder van Lidl weliswaar nog met voorsprong de grootste in Europa.

 

Valse concurrentie door staatssteun

De prestatie is des te meer opvallend omdat Rewe ook actief is in de reissector. Dochteronderneming DER Touristik zag de omzet door de coronamaatregelen kelderen, maar toch hoefde het bedrijf geen staatsleningen aan te vragen. “We zullen de verliezen uit andere sectoren, zoals het toerisme, compenseren met onze resultaten”, aldus Souque.


Souque stapt niettemin naar de Europese Commissie om concurrenten, zoals Tui, aan te klagen die wel fikse staatssteun kregen. Veel van die overheidsdeals zijn volgens hem niet transparant en kunnen valse concurrentie veroorzaken. Hij wil vooral voorkomen dat de leningen aan het eind van de rit gewoon worden kwijtgescholden.