Robots schrobben de vloer schoon bij Walmart

Walmart laat in 360 supermarkten robots de vloeren schoonmaken. Het zou medewerkers twee uur per dag besparen, tijd die ze beter kunnen doorbrengen door klanten te bedienen of andere taken te doen, klinkt het. 

 

Robots worden nu ook al poetshulp

In 360 Amerikaanse supermarkten van Walmart zoeven binnenkort schoonmaakrobots rond. Ze lijken op gewone schoonmaakmachines, met dat verschil dat er geen mens nodig is om ze te besturen: ze gaan helemaal autonoom hun gang, met dank aan een ingebouwd navigatiesysteem. Daardoor kunnen ze ook gewoon langs shoppende klanten heen slalommen.

 

De slimme schrobmachines zijn nu al te vinden op 78 Walmart-locaties en kregen de naam ‘Auto-C’-robots, wat verwijst naar ‘Autonomous Cleaner’. Vooraleer ze helemaal zelfstandig hun ding kunnen doen, moeten ze wel nog door winkelmedewerkers wegwijs worden gemaakt in de supermarkt. Dan brengen de robots de winkel in kaart, waarna ze met behulp van sensoren hun omgeving scannen en navigeren om de veiligheid van mensen en spullen te beschermen. Elke machine verzamelt ook gegevens die zijn verbonden met een rapportagesysteem in de cloud.

 

Twee uur per dag bespaard

Zoals steeds als het over robots gaat, beweert Walmart ook hier dat de automatisering niet tot doel heeft mensen te gaan vervangen. De robots moeten integendeel “een krachtig hulpmiddel” worden bij repetitieve taken, zodat medewerkers “zich kunnen concentreren op andere taken binnen hun rol en meer tijd kunnen besteden aan het bedienen van klanten”, zegt vicepresident John Crecelius.

 

Medewerkers zouden nu zo’n twee uur per dag doorbrengen op de niet-autonome schrobmachines die momenteel in de winkels worden gebruikt. Die tijd zou nu vrijkomen om in contact te komen met klanten, al ziet de Walmart-blog ook nog andere bijkomstige taken, zoals de toiletten opruimen en gangpaden stofvrij maken. Daar zijn dus nog geen robots voor.

 

Walmart investeert al enkele jaren flink in robot- en automatisatietechnologie. Zo voert het ook uitgebreide experimenten met robots die de voorraden en winkelschappen scannen. Er is zelfs een test met robotjes die online bestellingen in de winkels picken en klaarzetten.