Roep om strenger beleid voor alcohol

Roep om strenger beleid voor alcohol

Het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs wil dat er een strengere aanpak komt rond alcohol. Volgens het centrum wordt er momenteel veel te laks omgegaan met alcoholmisbruik in België.

Gevoelige prijsverhoging

Zo wil het centrum minder alcoholreclame, minder aanbod en een stevige prijsverhoging. “We willen geen prijsverhoging in kleine stapjes, maar een significante verhoging, voelbaar in de portemonnee”, zegt directeur Marijs Geirnaert aan De Tijd. Daarnaast wil de organisatie een beperking op de verkoop van drank in tankstations en nachtwinkels, waarbij er ’s avonds en ’s nachts geen alcohol meer verkocht kan worden in nachtwinkels. Bij tankstations wil het VAD zelfs een volledig verbod op alcoholverkoop.

 

Maandag zitten de verschillende ministers van Volksgezondheid alvast samen om het probleem van alcoholmisbruik aan te pakken. Federaal minister Maggie De Block heeft eerder al laten verstaan dat ze het probleem onderkent, maar dat ze niet wil dat de nieuwe regels mensen die af en toe alcohol drinken treffen.

 

“Alle ogen zijn nu gericht op minister Maggie De Block”, zegt Geirnaert. “Zij krijgt, als voorzitter van de interministeriële conferentie, op 24 oktober de sleutels in handen om een krachtig beleid te installeren dat de gezondheid én de staatskas ten goede komt.”

 

Ook in Nederland gaan er overigens stemmen op om voor een beter beleid rond alcohol. Daar wordt onder andere gepleit voor een minimumprijs.

Tags: