Roep om strenger beleid voor alcohol | RetailDetail

Roep om strenger beleid voor alcohol

Roep om strenger beleid voor alcohol

Het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs wil dat er een strengere aanpak komt rond alcohol. Volgens het centrum wordt er momenteel veel te laks omgegaan met alcoholmisbruik in België.

Gevoelige prijsverhoging

Zo wil het centrum minder alcoholreclame, minder aanbod en een stevige prijsverhoging. “We willen geen prijsverhoging in kleine stapjes, maar een significante verhoging, voelbaar in de portemonnee”, zegt directeur Marijs Geirnaert aan De Tijd. Daarnaast wil de organisatie een beperking op de verkoop van drank in tankstations en nachtwinkels, waarbij er ’s avonds en ’s nachts geen alcohol meer verkocht kan worden in nachtwinkels. Bij tankstations wil het VAD zelfs een volledig verbod op alcoholverkoop.

 

Maandag zitten de verschillende ministers van Volksgezondheid alvast samen om het probleem van alcoholmisbruik aan te pakken. Federaal minister Maggie De Block heeft eerder al laten verstaan dat ze het probleem onderkent, maar dat ze niet wil dat de nieuwe regels mensen die af en toe alcohol drinken treffen.

 

“Alle ogen zijn nu gericht op minister Maggie De Block”, zegt Geirnaert. “Zij krijgt, als voorzitter van de interministeriële conferentie, op 24 oktober de sleutels in handen om een krachtig beleid te installeren dat de gezondheid én de staatskas ten goede komt.”

 

Ook in Nederland gaan er overigens stemmen op om voor een beter beleid rond alcohol. Daar wordt onder andere gepleit voor een minimumprijs.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.