Royaan zag omzet stijgen door Kwekkeboom ovensnacklijn

Royaan zag omzet stijgen door Kwekkeboom ovensnacklijn

Royaan zag de omzet vorig jaar stijgen van 69,6 naar 80,1 miljoen euro. Consumenten kochten voor 14 miljoen euro aan ovensnacks. De omzetplus komt mede door Kwekkeboom Oven, de snacklijn die Royaan eind 2014 introduceerde.

Kwekkeboom Oven creëerde nieuwe categorie  

Kwekkeboom Oven wist met de introductie van het assortiment ovensnacks een nieuwe oven vriesverscategorie te creëren en boekte hiermee snel succes. De consumentenomzet van Kwekkeboom Oven kwam in een jaar tijd uit op meer dan 14 miljoen euro, het merk verkocht meer dan 35 miljoen snacks (oftewel 3,6 miljoen verpakkingen). Het segment vriesvers, gekenmerkt door snacks voor de frituur, kreeg met de introductie van ovensnacks veel nieuwe kopers en hogere bestedingen. Kwekkebroom Oven is inmiddels nummer twee in de gehele snackcategorie.

 

Ook internationaal doet de divisie het goed: de ovensnacks zijn begin dit jaar in de Belgische supermarkten geïntroduceerd en ook in Spanje loopt een test: daar wil het bedrijf volgend jaar de markt op. Ook het Verenigd Koninkrijk staat op de planning. Kwekkeboom Oven is bovendien een van genomineerden voor het beste foodproduct wereldwijd, een prijs die in oktober uitgereikt wordt tijdens de internationale foodvakbeurs SIAL in Parijs.

 

Geinvesteerd in technologie en distributie

De retailactiviteiten van Royaan, ondergebracht in dochter NewForrest, zijn vooralsnog verlieslatend. Dat komt volgens directeur Bart Bakker door forse investeringen van de afgelopen drie jaar, onder meer in de oventechnologie.

 

Met hulp van NPM Capital stak de fabrikant ruim tien miljoen euro in de ontwikkeling van ovensnacks. Daarmee kocht Royaan voor Kwekkeboom Oven onder meer een licentie op het productieproces en het exclusieve distributierecht voor de Benelux. Deze investeringen worden direct als kosten genomen. Dat gaat ten koste van de winstgevendheid, maar weegt volgens Bakker niet op tegen de groeikansen die Royaan ziet nu het bedrijf het procedé van de krokante ovensnacks beheerst.

 

De afdeling foodservice, die het snackmerk Van Dobben voert, boekte vorig jaar een omzetgroei van 14%. Dit deel van het bedrijf is winstgevend, onder meer door een succesvolle samenwerking met partners als BP en cateraars Albron en Vermaat Groep. Royaan zal dit jaar met Van Dobben in foodservice nadruk leggen op hoogwaardige en culinair aangeklede snacks voor de lunch in horeca en snackbars.

 

Royaan wil de komende jaren fors groeien in het buitenland, met als doel de omzet laten groeien tot meer dan honderd miljoen euro. Over vijf jaar moet 30% van de omzet uit het buitenland komen. Bovendien hoopt de groep dan een positief nettoresultaat te kunnen boeken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Het kan altijd nog erger

20/10/2017

Het is geen feestje hoor, werken in FMCG. Slechts enkelen komen er vrolijk mee weg, de meerderheid lijdt in stilte. Zoals nogmaals blijkt uit het ironische weekoverzicht van RetailDetail Food, dat vandaag vol nuttig advies staat.

RetailDetail Food #24 staat online

20/10/2017

Zijn winkels in drukke stadscentra steeds moeilijker bereikbaar? Voelen ze het aan de omzet, nemen ze maatregelen? Het nieuwe nummer van de gepersonaliseerde RetailDetail Food krant gaat er dieper op in.

Vleesvervangers bezig aan sterke opmars

20/10/2017

De verkoop van vleesvervangers is de voorbij drie jaar met maar liefst 40% gestegen. Ondertussen koopt een kwart van de Belgische huishoudens wel eens een vleesvervanger en is het aanbod sterk gegroeid.

Metro kent kleine groei in 2016/2017

20/10/2017

Uit de voorlopige cijfers van het Duitse Metro blijkt dat het bedrijf in het boekjaar 2016/2017 met 1,6% is gegroeid. Ook op vergelijkbare basis was er nog net sprake van groei. Metro spreekt van een succesvol jaar.

Emté blijft wegen op resultaten Sligro Food Group

19/10/2017

Bij de bekendmaking van de resultaten voor het derde kwartaal heeft Sligro Food Group laten verstaan dat het nog steeds op zoek is naar een oplossing voor Emté. Ondertussen blijft de omzet van die bedrijfstak dalen.

Unilever verkoopt minder ijsjes in magere zomer

19/10/2017

De voorbije zomer was er maar weinig sprake van stralend weer en dat heeft ook zijn effect gehad op de ijsverkoop van Unilever. Dat onderdeel van het Brits-Nederlandse bedrijf zag zijn omzet met 6,7% dalen.

Back to top