Russische discounter Mere ook naar België

Shutterstock.com

Mere, de prijsvechter uit Rusland die intussen in negen landen actief is, heeft grote West-Europese ambities en wil nog dit jaar tien winkels in België openen. Eerder raakten ook al plannen bekend voor Frankrijk, het VK, Italië en Oostenrijk.


Tijd en geld besparen

Mere kondigt z’n Belgische plannen aan op de website merebelgium.com: “We plannen om 10 supermarkten in België te openen in 2021”, zegt het bedrijf, dat z’n Belgische hoofdzetel met de naam Lightkommerz heeft gevestigd in Elsene. De afgelopen dagen bevestigde de keten ook al expansieplannen in het VK en in Frankrijk. In Spanje zijn de eerste winkels al open. Het lijkt er dus sterk op dat de prijsvechter grote West-Europese ambities heeft. Op de website doet Mere een oproep naar winkelpandeigenaren en leveranciers, om samen te werken. De keten zoekt ook een expansiemanager.
 

De retailer wil er zijn voor mensen die tijd en geld willen besparen. Mere garandeert de laagst mogelijke prijzen dank zij rechtstreekse samenwerking met producenten, een strikt kostenbeheersingsbeleid en minimale marges. “In onze winkel betaalt de klant voor de goederen, niet voor het merk,” luidt het. De winkels ogen spartaans, met een beperkt assortiment van 1500 tot 2000 essentiële producten uitgestald op paletten. De prijzen zouden zo’n 20% lager liggen dan gebruikelijk bij harddiscounters.

 

Uitdager voor Aldi en Lidl

Met die aanpak wordt Mere een uitdager voor de harddiscounters Aldi en Lidl, die zich de afgelopen jaren iets hoger in de markt zijn gaan positioneren, met een warmer winkelbeeld en een wat groter assortiment met verse producten en A-merken. Mogelijk ziet de Russische keten dat er zich kansen aandienen aan de onderkant van de markt.
 

Mere is alleszins geen kleine speler. Het bedrijf is naar eigen zeggen een van de grootste discounters op de Oost-Europese markt. In Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan werkt de keten onder de naam Svetofor. De retailer heeft meer dan 2000 winkels in 9 landen. In 2018 begon de discounter aan een Europese veroveringstocht. Onder de naam Mere kwamen er winkels in Roemenië, Duitsland, Polen, Litouwen en Letland. In België zou het bedrijf al sinds vorig jaar actief zijn.
 

Wel meer en meer Russische retailers vinden hun weg naar Europa: in 2020 opende de snel groeiende verswinkelketen VkusVill een winkel in Amsterdam en begin dit jaar ging Wildberries, de grootste e-commercespeler van Rusland, van start in Duitsland