Russische fooddiscounter Mere breidt verder uit in Europa

Gevel winkel van retailer Mere in Duitsland
Foto: Mere

Mere, een harddiscounter uit Rusland, opent zijn derde winkel in Duitsland en wil nu ook verder doorstoten in Europa. De economische crisis door het coronavirus zal de keten in de kaart spelen, klinkt het.

 

Duitsland, Litouwen en Polen

In Duitsland heeft de Russische discountsupermarktketen Mere zijn derde winkel geopend: de low-budgetformule is nu in de stad Halle te vinden. Eerder vestigde de fooddiscounter zich al in Leipzig en Zwickau. Na bijna een jaar van stagnatie lijkt het Siberische moederbedrijf Torgservis zijn expansie in Europa voort te zetten, zo bericht Lebensmittel Zeitung.


Mere heeft nu namelijk ook plannen in Litouwen en Polen, met aangekondigde openingen "begin 2020". Ook in Wit-Rusland breidt de groep verder uit: Torgservis zette er in 2017 de eerste stappen buiten Rusland, onder de naam Svetofor (‘verkeerslicht’ in het Russisch). Ondertussen zijn er meer dan 30 vestigingen.

 

Meer armoede, meer klanten

Sinds vorig jaar prijkt Torgservis in de top 10 van grootste Russische foodretailers, met alleen al in 2019 zo’n 500 winkelopeningen. Daarmee is het bedrijf een van de snelst groeiende supermarktformules van het land, na marktleider X5 Retail Group en Magnit. De coronacrisis zou zelfs een nieuwe boost kunnen geven: circa 20% van de Russische bevolking zweeft nu al rond de armoedegrens, zegt de topman zelf, en verder dalende koopkracht en consumentenvertrouwen kunnen de klantenkring van de harddiscounter verder vergroten. 


Meer en meer Russische retailers vinden hun weg naar Europa: begin maart (weliswaar pre-coronacrisis) kondigde VkusVill, een snelgroeiende Russische foodretailer, concrete plannen te hebben om een winkel in Nederland te openen en ook Parijs op het oog te hebben. Eerder liet Wildberries, de grootste e-commercespeler van Rusland, al weten via Polen Europa te willen veroveren.