Russische investeerder biedt op Spaanse keten Dia

LetterOne, het investeringsvehikel van de Russische belegger Michail Fridman, plant een overnamebod van 300 miljoen euro op de noodlijdende Spaanse discountketen Dia.

 

Langetermijnplan

LetterOne (L1) heeft vandaag al een aandeel van 30% in het bedrijf. Het bod waardeert de retailer op meer dan 400 miljoen euro. Met zijn bod wil Fridman een geplande aandelenuitgifte ter waarde van 600 miljoen euro counteren. Dat plan werd in december goedgekeurd door het management van Dia, maar het zou L1 dwingen om een bijkomende 200 miljoen euro te investeren, enkel om zijn huidige belang te behouden.  

 

"Wij geloven dat het aanbod zeer aantrekkelijk is voor aandeelhouders van het bedrijf. We hebben een langetermijnplan. We zijn ons ervan bewust dat de komende drie tot vijf jaar niet gemakkelijk zullen zijn en we zijn niet van plan om snel dividenden op te nemen”, verklaart Stephan DuCharme van L1 aan Reuters. Het bod is voorwaardelijk en kan enkel doorgaan als de geplande aandelenuitgifte wordt afgeblazen. 

 

Dia verliest marktaandeel in Spanje, waar consumenten de discounter de rug toekeren nu de economie weer aantrekt. Het bedrijf is in herstructurering en heeft dringend cash nodig. De aandelen kelderden afgelopen jaar na verschillende winstwaarschuwingen en berichten over de hoge schuldenlast. Tot 2011 was de keten in handen van Carrefour, daarna werd ze naar de Spaanse beurs gebracht.