Sequoia is "eerste klimaatneutrale voedingsketen in België"

Sequoia is eerste klimaatneutrale voedingsketen in België
Sequoia

Bioketen Sequoia, sinds vorig jaar in handen van het Franse BBG, is gecertificeerd als CO2-neutrale onderneming: naar eigen zeggen gaat het om een Belgische primeur.

 

Certificaat

Volgens de bioketen wordt de CO2-uitstoot van zijn tien vestigingen en het hoofdkantoor in Ukkel intussen volledig gecompenseerd. Het gaat dan om de uitstoot verbonden aan de gebouwen (zoals verlichting en verwarming), aan het transport van goederen, aan verpakkingsmaterialen en aan de verplaatsingen die medewerkers moeten maken. De totale CO2-emissie van Sequoia zou 331 ton bedragen.

 

Het toegekende label ‘CO2-neutraal’, van de organisatie CO2logic, garandeert dat het bedrijf alle koolstofuitstoot compenseert. Het label wordt sinds 2015 gevalideerd door de onafhankelijke certificatie-instelling Vinçotte.

 

Duurzame projecten

Om de eigen uitstoot te compenseren steunt Sequoia twee duurzame projecten, één in Afrika en één in België. Het project "Zambia Agroforestery" ondersteunt de herscholing van stropers en begeleidt hen naar een legale job in de biologische landbouw. Het project zet ook in op de bescherming en instandhouding van een miljoen hectare bosgebied.

 

In België steunt Sequoia de vzw Société Royale Forestière de Belgique, die een project heeft opgezet om de bossen aan te passen aan de klimatologische realiteit van morgen. Om een ​​gediversifieerd bos te behouden, is het belangrijk om boomsoorten te introduceren die beter bestand zijn tegen de toekomstige klimatologische omstandigheden. De vzw wil in een eerste fase nieuwe soorten testen onder reële omstandigheden via een netwerk van experimentele percelen verspreid over heel België.

 

De nieuwe aanplantingen zullen op lange termijn gevolgd worden om het potentieel van de geteste bomen te beoordelen in termen van productiviteit, weerstand tegen ziekten, plagen en extreme klimatologische omstandigheden.