Sla groeit in de winkel bij Local

Foto: Local

Pluk zelf je sla en champignons in het winkelhart van Brussel. Bij Local, in de Dansaertwijk, koop je groenten die in de winkel zelf worden geteeld.

 

"Primeur in stadslandbouw"

Met de opening van Local heeft Brussel er een innovatief nieuw winkelconcept bij: de winkel in de Léon Lepagestraat 36 teelt al wat hij verkoopt zelf. Bladgroente, sla, kruiden en kiemgroenten worden in de winkel zelf gekweekt via ‘in-door farming’. In de kelder groeien champignons en oesterzwammen.

 

De winkel werkt met verticale hydroculturen, waardoor de productie 90% minder water en 90% minder land gebruikt. Local is volgens oprichter Ross McCurrach het eerste gesloten stadslandbouwecosysteem dat de consument kan bezoeken en waar hij rechtstreeks kan kopen.

 

Voedingszaak van de toekomst

"Landbouw is vandaag helemaal niet duurzaam. Ze draagt in hoge mate bij tot klimaatverandering. Onze planeet wordt volledig uitgeput door de manier waarop we ons voedsel produceren", zegt McCurrach, creatief directeur van Founding Partners, een bedrijf dat prototypes en nieuwe ideeën en bedrijfsmodellen test.

 

Met dit kleine ecosysteem wil hij daar verandering in brengen: "Local is een eerste stap in de verandering naar een meer productieve stad, wat de aanleiding is voor een meer duurzame stad. Dit is hoe een voedingszaak er in de toekomst zal uitzien. Vandaag hebben we nog maar een kleine selectie van producten, maar de technologie is klaar om veel meer te kunnen produceren, op een echt duurzame manier."

 

Voor twintig families

Alle producten in de winkel zijn vrij van GGO's en pesticiden, zijn volledig circulair, tellen nul reiskilometers en zijn "beter-dan-bio", beklemtoont de initiatiefnemer. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de winkel voldoende voedsel zal produceren om twintig lokale families te voorzien.

 

Het systeem, dat een prototype is, werd uitgewerkt met verschillende Brusselse stadslandbouwspecialisten. Op 12 september organiseert Local ook samen met andere lokale stadstelers een Oogstfestival, waarop consumenten de lokaal geteeld producten kunnen proeven en kopen.