Slecht weer in Zuid-Europa zorgt voor schaarste aan verse groenten | RetailDetail

Slecht weer in Zuid-Europa zorgt voor schaarste aan verse groenten

Slecht weer in Zuid-Europa zorgt voor schaarste aan verse groenten
Foto Shutterstock

Slechte oogsten in Zuid-Europa zorgen voor een verlaagde aanvoer van sommige groenten in België en Nederland. Dat maakt ze niet alleen duurder, de kwaliteit is vaak ook minder, stellen de supermarktketens vast.

Meer aandacht voor lokale seizoensgroenten

Vooral verse spinazie lijkt in de klappen te delen: door de vele regen van het najaar en de barre temperaturen nu in Spanje, Portugal en Italië is het aanbod veel kleiner dan gewoonlijk. Bovendien is de kwaliteit doorgaans ook lager. Carrefour besliste daarom zelfs om die groente de komende weken gewoon niet aan te bieden, zei woordvoerder Baptiste van Outryve in het Nieuwsblad. In Nederland adviseert Albert Heijn zijn klanten om eventueel over te schakelen op spinazie uit de diepvries.

 

Ook andere producten lijden onder het weer, met een lager aanbod en hogere prijzen tot gevolg: tomaten kosten 12% meer dan vorig jaar, bij paprika’s is er een prijsstijging met 20%. IJsbergsla en venkel zijn de helft duurder en voor courgetten wordt zelfs 80% meer aangerekend.

 

De problemen stellen zich vooral voor de bladgewassen die in Zuid-Europa, dat voor deze periode van het jaar traditioneel een belangrijke leverancier is, in openlucht en onverwarmde serres worden geteeld. Verwacht wordt dat de schaarste aan groenten nog minstens tot eind februari kan aanhouden. Een aantal ketens probeert daarom meer seizoensgroenten uit de eigen regio in de kijker te zetten, wat dan weer leidt tot tevredenheid bij de lokale tuinbouwers.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Britten kunnen kassaloos shoppen bij Sainsbury’s

14/08/2018

Bij de Britse supermarktketen Sainsbury’s loopt een proefproject met mobiel scannen en betalen: met behulp van hun smartphone kunnen ze boodschappen doen zonder langs de kassa te hoeven.

HelloFresh gaat toch nog niet voor winst

14/08/2018

Hoewel HelloFresh winst had beloofd voor het einde van dit jaar, geeft de leverancier van maaltijdboxen nu toch de voorkeur aan nieuwe investeringen. Na een sterk tweede kwartaal gaat het bedrijf voor extra groei in de Verenigde Staten.

Kassaloos shoppen en betalen nu ook naar OKay

13/08/2018

Na de Spar-winkels van Colruyt Group kan je nu ook kassaloos winkelen bij OKay en OKay Compact. Met de app ‘Scan. Pay. Go.’ lopen shoppers de winkel uit zonder nog aan een kassa aan te hoeven schuiven.

United Petfood blijft op overnamepad

09/08/2018

United Petfood, fabrikant van honden- en kattenbrokken en hofleverancier van menig huismerk van supermarkten, rijgt de overnames aan elkaar. Een maand na de overname van een Spaanse concurrent doen de Gentenaars dat kunstje nog eens over in Roemenië.

AB InBev wil Afrika aan de drank krijgen

09/08/2018

Het groeipotentieel van AB InBev ligt in Afrika. De brouwerij heeft hoge verwachtingen van het continent: de welvaart en de bevolking, die steeds vaker een biertje lust, groeien er snel. 

Concurrentiewaakhond eist uitleg rond comeback Albert Heijn in Lokeren

09/08/2018

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft Ahold Delhaize om informatie gevraagd nu dochter Albert Heijn nog dit jaar een winkel in Lokeren zal openen. Eerder moest het supermarktconcern zijn vestiging daar immers sluiten om groen licht te krijgen voor de megafusie.