Slecht weer in Zuid-Europa zorgt voor schaarste aan verse groenten

Slecht weer in Zuid-Europa zorgt voor schaarste aan verse groenten
Foto Shutterstock

Slechte oogsten in Zuid-Europa zorgen voor een verlaagde aanvoer van sommige groenten in België en Nederland. Dat maakt ze niet alleen duurder, de kwaliteit is vaak ook minder, stellen de supermarktketens vast.

Meer aandacht voor lokale seizoensgroenten

Vooral verse spinazie lijkt in de klappen te delen: door de vele regen van het najaar en de barre temperaturen nu in Spanje, Portugal en Italië is het aanbod veel kleiner dan gewoonlijk. Bovendien is de kwaliteit doorgaans ook lager. Carrefour besliste daarom zelfs om die groente de komende weken gewoon niet aan te bieden, zei woordvoerder Baptiste van Outryve in het Nieuwsblad. In Nederland adviseert Albert Heijn zijn klanten om eventueel over te schakelen op spinazie uit de diepvries.

 

Ook andere producten lijden onder het weer, met een lager aanbod en hogere prijzen tot gevolg: tomaten kosten 12% meer dan vorig jaar, bij paprika’s is er een prijsstijging met 20%. IJsbergsla en venkel zijn de helft duurder en voor courgetten wordt zelfs 80% meer aangerekend.

 

De problemen stellen zich vooral voor de bladgewassen die in Zuid-Europa, dat voor deze periode van het jaar traditioneel een belangrijke leverancier is, in openlucht en onverwarmde serres worden geteeld. Verwacht wordt dat de schaarste aan groenten nog minstens tot eind februari kan aanhouden. Een aantal ketens probeert daarom meer seizoensgroenten uit de eigen regio in de kijker te zetten, wat dan weer leidt tot tevredenheid bij de lokale tuinbouwers.