Slechte oogsten dreigen prijs voor vegetarische burgers omhoog te jagen

Shutterstock

Erwten, soja en kikkererwten zijn de basisingrediënten van heel wat vegetarische alternatieven voor vlees. Maar de wereldwijde oogsten van die grondstoffen vallen dit jaar flink tegen. En dat zal zich laten voelen in de prijzen van veggieburgers en andere gelijkaardige producten. 

 

Droogte in Canada, watersnood in Frankrijk

Zeker voor producten die gemaakt worden op basis van gele erwten, ziet de situatie er penibel uit, meldt De Standaard. En laat dat net een groente zijn die de jongste jaren flink aan populariteit won als duurzamer alternatief voor soja, dat een slechtere reputatie geniet omdat het geassocieerd wordt met het kappen van regenwoud en genetisch gewijzigde varianten.
 

Het probleem situeert zich vooral in Canada, de grootste producent van gele erwten ter wereld. Maar dat land werd dit jaar getroffen door de zwaarste droogte in een eeuw tijd, waardoor de oogst daar totaal mislukt is. In Frankrijk, een ander belangrijk gele erwten-land, werd de oogst letterlijk weggespoeld door overvloedige regen.
 

Druk op prijsonderhandelingen met supermarkten

Het gevolg laat zich raden: de prijzen zijn geëxplodeerd. In een jaar tijd ging de prijs voor een ton gele erwten van 200 naar 450 dollar, meer dan een verdubbeling dus. Tel daarbij de fors gestegen kosten voor transport - veel verwerkingsinstallaties staan in China - en het wordt meteen duidelijk dat grote spelers als Beyond Meat en ook Nestlé in vieze papieren zijn beland.
 

Bij supermarktketen Delhaize wordt vooralsnog gesust. Woordvoerder Roel Dekelver meldt dat de prijzen nog niet onmiddellijk de hoogte in zullen gaan, omdat er met leveranciers contracten voor een jaar worden vastgelegd. Maar de markttoestand zet wel de lopende prijsonderhandelingen onder hoogspanning. Dekelver erkent dat de duurdere grondstoffen mogelijk zullen gaan wegen op de overeengekomen prijzen voor volgend jaar, maar zelfs dan is het volgens Delhaize niet zeker dat de klanten met hogere prijzen zullen geconfronteerd worden.