Sligro officieel van plan Emté te verkopen | RetailDetail

Sligro officieel van plan Emté te verkopen

Sligro officieel van plan Emté te verkopen
Shutterstock

Bij de presentatie van de jaarcijfers van 2017 geeft Sligro Food Group voor het eerst officieel aan dat het op zoek is naar een overnemer of een partner voor de supermarkten van Emté. Dat proces moet dit jaar al afgerond zijn.

 

Dalend marktaandeel

Sligro had in het tweede kwartaal van 2017 een onderzoek uitgevoerd naar de beste oplossing voor Emté, de eigen supermarktketen die het maar niet op het juiste spoor krijgt. Toen werd een verkoop nog gezien als "een van de vele mogelijkheden", maar nu geeft Sligro aan echt op zoek te zijn naar een overnemer. “In de tweede jaarhelft hebben we breed in de markt onderzocht welke strategische alternatieven de meeste waarde creëren. Op basis van de bevindingen is besloten een formeel proces te starten gericht op het tot stand brengen van een partnership of verkoop”, staat er te lezen in het persbericht.

 

Dat zal waarschijnlijk als muziek in de oren klinken bij Jumbo, dat al langer heeft aangegeven om interesse te hebben in een overname van Emté. Het heeft op dat vlak zelfs al een keer een eerste bod uitgebracht. Dat Sligro besluit om Emté te verkopen, is geen verrassing: ook in 2017 was er immers weinig vooruitgang, waardoor het marktaandeel verder daalde naar 2,5%. Er was wel sprake van een kleine vergelijkbare omzetgroei van 0,2%, tegenover een daling van 1,4% een jaar geleden.

 

Groothandels blijven groeien

Dan doen de groothandels van Sligro het een stuk beter: hun marktaandeel in Nederland steeg naar 24,4% en in België naar 3,4%. In beide landen deed het op basis van autonome groei beter dan de markt.

 

De omzet van Sligro Food Group groeide in 2017 met 5,6% naar 2,97 miljard euro, waarvan 2,1% autonome omzetgroei. De EBITDA steeg daarbij met 11,3% naar 174 miljoen euro en de nettowinst met 9,9% naar 81 miljoen euro. Die sterke groei was wel te danken aan de eenmalige inkomsten van de verkoop van de bier- en cideractiviteiten aan Heineken. Zonder die verkoop steeg de nettowinst met 0,6% naar 74 miljoen euro. De totale bedrijfskosten stegen ook met 55 miljoen euro naar 617 miljoen euro, vooral vanwege hogere kosten bij de nieuwste formule van Emté.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Back to top