Sligro zoekt samenwerking voor Emte 3.0 | RetailDetail

Sligro zoekt samenwerking voor Emté

 Sligro zoekt samenwerking voor Emté
Sligro Food Group

Sligro Food Group zoekt een samenwerking voor haar noodlijdende supermarktketen Emté. De groothandel in Veghel wil voor eind dit jaar een partij vinden waarmee de divisie foodretail de toekomst in kan.

Meer waarde en schaalgrootte

Doel van de samenwerking is voldoende waarde en schaalgrootte creëren om mee te kunnen in de sector. De formule met nu een bescheiden 2,5% marktaandeel in Nederland zou het ook in de toekomst moeilijk krijgen in die sterk veranderende markt, verklaarden CEO Koen Slippens en CFO Rob van der Sluijs tijdens de bekendmaking van de halfjaarcijfers 2017.
 

De resultaten van de divisie met 131 Emté supermarkten stelden de afgelopen maanden teleur. Foodretail behaalde in de afgelopen zes maanden 0,5% meer netto-omzet dan vorig jaar (Q2: 1,2% toename) en bleef daarmee achter in de markt. De consumentenomzet zakte met 0,3% (Q2: 0,6% toename). De sluitingsweken van 3.0 winkels buiten beschouwing gelaten was er een like-for-like omzetgroei van 1,5%, tegenover een 0,1% omzetafname in de 2.0 winkels.


De groei is niet voldoende om de kosten van ombouw en nieuwe formule-elementen te compenseren. De omzet van de vernieuwde formule ontwikkelde zich positief in dit eerste halfjaar, maar het zal meer tijd vergen om de doelstellingen uit de business case te bereiken, verwacht Slippens. De ombouwoperatie van 2.0 naar 3.0 winkels krijgt na dit jaar een pauze. Tot nu toe werden in totaal 24 winkels onder het nieuwe format uitgerold. Tot eind dit jaar volgen nog vier vestigingen.
 

Samenwerken in plaats van verkopen

Samenwerken is strategisch belangrijker dan een verkoop van de foodretail-tak, meent de groothandel. Samengaan met een partij versterkt de schaalgrootte van de divisie waarbij de voordelen van synergie in onder meer inkoop, logistiek en investeringen in medewerkers, afdelingen, processen, systemen en data voor de Group behouden blijven, zo is de verwachting.


Ook de jaarlijks 15 tot 20 miljoen euro kostenvoordelen in de interne synergie die Sligro Food Group met de combinatie foodretail - foodservice genereert, blijven een belangrijk uitgangspunt bij de zoektocht. Toenemende blurring, de samenvoeging tussen foodretail en foodservice, is eveneens een argument om beide segmenten te behouden.
 

Omzet klom, winst bleef gelijk

Sligro Food Group behaalde over het eerste halfjaar een omzet van 1.435 miljoen euro. Dit is 5,9% meer ten opzichte van vorig jaar en betekent een autonome omzetgroei van 3,3%. Het bedrijfsresultaat nam met 1 miljoen euro toe tot 35 miljoen euro. De 28 miljoen euro nettowinst over het eerste halfjaar bleef voor de groothandel gelijk aan vorig jaar. De onderneming behaalde vorig jaar een totaalomzet van bijna 2,8 miljard euro met een nettowinst van 73 miljoen euro.

   
Sligro Food Group in Veghel bestaat uit een foodservicedivisie die in Nederland en België actief is met 50 zelfbedieningsgroothandels en 8 bezorgcentra, en een foodretaildivisie met 131 Emté full service supermarkten in Nederland.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Delhaize krijgt saladebars van Foodmaker

19/06/2018

In de Delhaize-supermarkt van de Antwerpse Stadsfeestzaal is voortaan een saladbar van Foodmaker te vinden. De gezonde fastfoodketen zal daarnaast ook andere eilanden in Delhaizes krijgen: er liggen al een vijftal projecten vast.

Melkmerk Joyvalle gaat op in Campina

19/06/2018

Zuivelproducent FrieslandCampina wil de focus voortaan op één sterk melkmerk leggen: Joyvalle wordt geïntegreerd onder de Campina-paraplu.