Snelle rotatie voorkomt voedselverlies | RetailDetail

Snelle rotatie voorkomt voedselverlies

Snelle rotatie voorkomt voedselverlies

Om te vermijden dat producten hun houdbaarheidsdatum te snel overschrijden, kopen shoppers kleinere porties of zoeken ze naar datums die verderaf liggen. Dat ze naar achteraan op het schap reiken, maakt het probleem in de winkel wel alleen maar groter...

Plannen en vooruitzien

Kan de schikking in het schap helpen? "Dat mensen met een lange arm naar achteren in het rek reiken, is onvermijdelijk. 's Morgens zet je alles netjes op datum en tegen de middag staat het overhoop," vertellen Luc Govers en Suzy Henderickx van Carrefour Express Merksplas.

 

De voorraad beperken en zeer geregeld bijvullen is de boodschap. Je wil immers vermijden dat te veel datums dooreen staan of dat er lege plekken ontstaan. Desnoods moet je producten die hun vervaldatum naderen, afgeprijsd aanbieden om ze nog verkocht te krijgen. Niet alle supermarktuitbaters zien daar heil in.

 

"Wij brengen in de laatste dagen geen afprijsstickers aan," benadrukt Annick Van Laecke van Spar Aalter. "Onze centrale staat daar niet achter, omdat snelverkoop het versimago schaadt. Promoties doen we wel, om derving op termijn te voorkomen. We nemen sowieso nooit grote risico's met onze voorraden en dankzij de dagelijkse belevering valt het al bij al goed mee."

 

Winst en productiviteit

Ook de strategie van Delhaize is gericht op preventie en dus op een doordacht aankoopbeleid. "Minder afval is gewoon meer winst en meer productiviteit. De professionele feedback van Delhaize op wat wij inscannen, geeft ons een totaalbeeld van het verlies," licht Julien Schelck van de AD Delhaize in Gooik toe, "dat we rond 1% houden."

 

"Er zijn mensen die totaal niet met houdbaarheidsdata bezig zijn, en anderen die er helemaal op gefocust zijn," voegt Annick Van Laecke er nog aan toe. "Soms krijgen we een vraag over producten die op vervallen staan: kan ik dat nog eten? Het is moeilijk om daar algemeen over te communiceren, aangezien het voor elk product weer anders ligt." 

 

Smartphone kan helpen

Kan een app uitkomst bieden bij het afprijzen? "Het vergt energie en opvolging om daarvoor te zorgen, en de hoeveelheid overschotten is bij ons te beperkt om daar nog rendement uit te halen," oordeelt Roel Van Hove van Bioshop Schilde. "We plaatsen alles wat de vervaldatum nadert, op tijd in een afprijsstandje en zo gaat zo goed als alles nog weg."

 

Julien Schelck is geen voorstander: "Het lijkt me een verkeerd signaal! Afslagproducten moet je niet nog extra promoten. Je richt je beter op het voorkomen door goed aan te kopen. Dat mensen afgeprijsde producten kopen, wijst wel op een vertrouwen in de winkel, dat je met netheid en properheid dagelijks kunt verdienen."

 

Wat doen de centrales?


Voorlopig neemt Bioshop geen structurele maatregelen. "Tot op heden is dat bij mijn weten ook nog niet ter sprake gekomen," meldt Roel Van Hove. "Misschien moeten we op een van onze volgende vergaderingen eens wat ideeën uitwisselen om samen iets te ondernemen, zoals bijvoorbeeld via de gezamenlijke maandelijkse folder met acties."

 

Carrefour heeft een opvolgingssysteem voor voorraadbeheer, dat ondersteuning biedt om de voorraden goed te managen. "Recent heb ik op de regiomeeting vernomen – wat ik nog niet wist – dat Express-winkels er blijkbaar ook mee kunnen werken," aldus Luc Govers en Suzy Henderickx. "Dat wil ik op termijn zeker graag introduceren."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.