Soep van geredde groenten pakt werkloosheid aan

Foto Sopexa/enVie

De verse soepen van enVie in het koelmeubel bij OKay zitten vol engagement: het sociale project wil voor langdurig werklozen een springplank zijn naar duurzame tewerkstelling en gaat tegelijk de strijd aan tegen voedselverlies.

 

40 ton groenten

Elke fles soep wordt klaargemaakt in de ateliers van enVie in Brussel, door langdurig werklozen die gedurende een jaar een grondige opleiding krijgen om professionele ‘productiemedewerker in de voedingsindustrie’ te worden. En omdat zowat één derde van de in België geteelde groenten niet op ons bord terechtkomen, maar weggegooid worden, gebruikt enVie enkel overschotten of groenten die die niet aan de juiste vorm of grootte voldoen. Tijdens het eerste jaar wil enVie 40 ton groenten redden, het tweede jaar 100 ton.

 

De soepen bevatten 40 tot 55% verse groenten, waardoor ze zowat de rijkst gevulde zijn op de markt: 2 liter soep bevat ongeveer 1 kg verse groenten. Ze zijn 100% natuurlijk, zonder additieven of kleurstoffen. Drie verschillende recepten zijn voortaan verkrijgbaar in de 127 OKay en 6 OKay Compact winkels van Colruyt Group: soep van 6 groenten, tomatensoep met basilicum en wortelsoep. In de loop van de komende maanden komen er nog 4 andere recepten bij, met de groenten van het seizoen.

 

De sociale onderneming enVie is een initiatief van Naomi Smith met de steun van vijf partners: McCain België, Colruyt Group, Randstad Group, REO Veiling en de Belgische Federatie van Voedselbanken.