Spa heeft meer aan Bulgarije dan aan hittegolf

Foto: Shutterstock

Watergroep Spadel zag de omzet in 2018 met liefst 8,8% stijgen. Dat heeft de producent van Spa en Bru deels te danken aan de warme zomer, maar vooral aan de overname van de Bulgaarse sectorgenoot Devin.

 

Overname in Bulgarije

Bulgarije bezorgde Spadel een mooie omzetgroei in 2018: dankzij de overname van Devin, de Bulgaarse marktleider in gebotteld water, eind 2017, stegen de verkopen van de watergroep met 8,8% tot 314 miljoen euro. Dat bericht De Tijd. 


Op vergelijkbare basis – dus zonder overnames – kwam de omzettoename op 5,1% uit. Dat heeft de producent van onder meer Spa en Bru dan weer gedeeltelijk te danken aan de hete zomer. Al was het effect daarvan beperkt: volgens de waterbottelaar hadden warme zomers in het verleden een grotere impact dan deze keer.

 

Statiegeld minder geïnd

Wel profiteerde de waterproducent van “een groeiende markt voor gebotteld water in de meeste landen waar de groep actief is”. Zo steeg ook de nettowinst met 44%, goed voor 38 miljoen euro. Een meevaller kwam daarbij van het statiegeld op PET-flessen in Nederland: plastic flessen worden in Nederland steeds minder teruggebracht, hoewel consumenten er statiegeld op kunnen innen, waardoor Spadel liefst 20 miljoen euro “schuld” aan de consument uitspaarde.


Voor dit jaar voorspelt de drankengroep een verdere marktgroei, al voorziet Spadel wel verscherpte prijzendruk en ook stijgende grondstofprijzen voor de verpakkingen. Op de marges verwacht de groep dus de nodige druk in 2019.