Spar breidt uit naar Kosovo

Spar breidt uit naar Kosovo
Spar

Spar International opent deze maand zijn eerste drie winkels in Kosovo. De supermarktketen wil binnen vijf jaar zo’n 35 vestigingen openen in het Zuid-Europese land.

 

Groeiregio

De winkels komen allemaal in de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Twee ervan openden reeds eerder deze maand de deuren, de derde gaat vandaag van start. Tegen eind volgend jaar zouden er reeds tien Kosovaarse filialen moeten zijn.

 

Momenteel wordt de retail in het land nog gedomineerd door kleinere winkels, maar er is zeker vraag naar en ruimte voor grote en moderne supermarkten. "De FMCG-retailmarkt is een van de snelstgroeiende sectoren in Kosovo, een land met iets minder dan 2 miljoen inwoners. De markt groeit en wordt gedreven door de vraag van consumenten naar westerse winkelstandaarden en -producten. De lokale, maar tevens globale aanpak van Spar zal gebaseerd zijn op optimale werkmethoden uit de internationale retail én lokale retailexpertise", zegt CEO Tobias Wasmuth.

 

Kosovo is al het 27e Europese land waar Spar actief is. De keten telt nu 13.115 winkels in vier continenten, met in totaal 350.000 werknemers. Vorig jaar boekte de groep een totale omzet van meer dan 35 miljard euro. Centraal en Oost-Europa is de belangrijkste groeiregio van het concern. In 2018 steeg de omzet er met 15,8%.