Spar University laat studenten de wachtrij skippen

Spar University laat studenten de wachtrij skippen

Spar University, de gemakswinkels van Spar op universiteits- en hogeschoolterreinen, start een nieuw concept zonder kassa’s: met ‘Skippen’ skip je de wachtrij en betaal je met betaalapp Tikkie.

 

Eind 2018 in alle winkels

Het kassaloze concept Skippen start vanaf 4 april in de Spar University-vestiging op de Hogeschool Utrecht (HU). Studenten en medewerkers kunnen er winkelen en betalen zonder tussenkomst van een kassa. Eind 2018 wil Spar University het systeem in al haar winkels hebben uitgerold.


Daarmee gaat de keten van negen gemakswinkels nog een stap verder dan de 100% self-checkout waarmee het tot nu toe werkte. Spar University was in 2013 naar eigen zeggen de eerste ter wereld die winkels zonder caissières opende. Het ‘Skippen’ is voor het gemaksconcept dus “de tweede stap in de ontwikkeling van simpel, slim en snel shoppen”.


Het Skippen is een nieuwe functie in de app van Spar University, waarmee shoppers letterlijk en figuurlijk de kassa(rij) in de winkel ‘skippen’: klanten scannen producten met hun smartphone, die zo direct in het (digitale) winkelmandje komen, en rekenen vervolgens met de populaire mobiele betaaltoepassing Tikkie af.


Meer relevante aankoopdata

In de laatste checkout-stap in de winkel zit nog een klantbeloningssysteem verwerkt: na het skippen scannen klanten een QR-code bij het skip-beeldscherm in de winkel, waarna ze meteen zien of ze een ‘reward’ krijgen bij hun eerstvolgende bezoek, zoals een gratis koffie of lunch.


“De eenvoudige techniek en software die het Skippen mogelijk maakt is door een slimme koppeling van API’s tot stand gekomen”, aldus Spar University in een persbericht. Door het introduceren van Skippen, heeft Spar University meer relevante en dus persoonlijke aankoopdata over haar klanten. Zo kan het slimmere appdeals maken en de klant betere informatie geven over bijvoorbeeld allergenen, klinkt de redenering achter het concept.