Spontane staking bij Delhaize in Wallonië en Brussel

Spontane staking bij Delhaize in Wallonië en Brussel

Bij verschillende vestigingen van Delhaize in Wallonië en Brussel is vrijdag een spontane staking uitgebroken. De werknemers klagen dat er te weinig personeel in de winkels is, waardoor de rekken niet tijdig worden aangevuld.

Angst voor nieuwe herstructurering

De staking ging vanmorgen van start bij vier winkels in Brussel, maar al snel volgden ook andere filialen. Ondertussen hebben werknemers van bijna twintig vestigingen het werk neergelegd, waarvan een tiental in Wallonië. In Vlaanderen worden er momenteel nog geen acties gevoerd. De stakingen zijn het gevolg van de herstructurering bij Delhaize in 2014: toen verdwenen er ongeveer 1.800 banen, waardoor heel wat winkels het sindsdien met tien tot vijftien personeelsleden minder moeten stellen.

 

"De dienst naar de klanten toe en het aanvullen van de rekken ondervinden daar de gevolgen van, wat ook een invloed heeft op de omzet. Een daling waarvoor de directie van Delhaize de werknemers verantwoordelijk houdt", zegt Rosetta Scibilia, afgevaardigde van de vakbond CNE. "We vrezen voor een nieuwe ramp in de vorm van een nieuw plan."

 

Daarom wordt er nu gevraagd om meer vast personeel in dienst te nemen, in plaats van tijdelijke krachten of studenten. "Het personeel is het beu om goede werkkrachten op te leiden om ze daarna te zien vertrekken", zegt Jan De Weghe van de socialistische vakbond aan VRT Nieuws.

 

Delhaize zegt de actie te betreuren. "We betreuren dat onze klanten hun boodschappen niet kunnen doen in hun vertrouwde winkel. We hopen op een snelle herneming van de sociale dialoog”, aldus een woordvoerder van het supermarktbedrijf.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: De millennial onder de mosselen

26/05/2017

Zelfs een zonnige brugdag houdt RetailDetail Food niet tegen om u een onversneden resumé aan te bieden van het FMCG-nieuws van de afgelopen week. Savoureer deze Filet Pur gerust op een terrasje bij een frisse cocktail of mocktail.  

"Harddiscount is sterke groeier op de biomarkt"

26/05/2017

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren de sectororganisaties van de biologische landbouw begin juni een BioWeek. Doel is uiteraard bio onder de aandacht te brengen en te promoten. We spraken met Marijke Van Ranst van BioForum.

Jumbo opent nieuw concept Foodmarkt City by Jumbo

24/05/2017

In Groningen is gisteren de eerste Foodmarkt City by Jumbo geopend, waar de ideeën van Jumbo en restaurantketen La Place voor het eerst worden samengebracht. In de supermarkt zijn dan ook heel wat maaltijdoplossingen te vinden.

Biologische supermarkt Sequoia bouwt aan duurzame groei

24/05/2017

Bio-pionier Sequoia werkt geduldig aan verdere expansie: één bijkomende winkel per jaar is de ambitie. De teller staat voorlopig op zes. Ook opent de retailer binnenkort een nieuwe food-webshop. 

Tecno in Mol-Rauw is voortaan Carrefour Express

24/05/2017

De vestiging van buurtwinkelketen Tecno in Mol-Rauw is gisteren heropend als een Carrefour Express. Die opening kadert in het overnameakkoord tussen Tecno en Carrefour, waarbij negen winkels van de keten in handen komen van Carrefour.

Lidl opent beachclub in Middelkerke

23/05/2017

Gedurende vier dagen laat Lidl de consumenten proeven van de zomer, in een pop-upwinkel aan het strand. Bovendien gaat de retailer nu ook van start op Instagram. 

Back to top