Spontane staking bij Delhaize in Wallonië en Brussel

Spontane staking bij Delhaize in Wallonië en Brussel

Bij verschillende vestigingen van Delhaize in Wallonië en Brussel is vrijdag een spontane staking uitgebroken. De werknemers klagen dat er te weinig personeel in de winkels is, waardoor de rekken niet tijdig worden aangevuld.

Angst voor nieuwe herstructurering

De staking ging vanmorgen van start bij vier winkels in Brussel, maar al snel volgden ook andere filialen. Ondertussen hebben werknemers van bijna twintig vestigingen het werk neergelegd, waarvan een tiental in Wallonië. In Vlaanderen worden er momenteel nog geen acties gevoerd. De stakingen zijn het gevolg van de herstructurering bij Delhaize in 2014: toen verdwenen er ongeveer 1.800 banen, waardoor heel wat winkels het sindsdien met tien tot vijftien personeelsleden minder moeten stellen.

 

"De dienst naar de klanten toe en het aanvullen van de rekken ondervinden daar de gevolgen van, wat ook een invloed heeft op de omzet. Een daling waarvoor de directie van Delhaize de werknemers verantwoordelijk houdt", zegt Rosetta Scibilia, afgevaardigde van de vakbond CNE. "We vrezen voor een nieuwe ramp in de vorm van een nieuw plan."

 

Daarom wordt er nu gevraagd om meer vast personeel in dienst te nemen, in plaats van tijdelijke krachten of studenten. "Het personeel is het beu om goede werkkrachten op te leiden om ze daarna te zien vertrekken", zegt Jan De Weghe van de socialistische vakbond aan VRT Nieuws.

 

Delhaize zegt de actie te betreuren. "We betreuren dat onze klanten hun boodschappen niet kunnen doen in hun vertrouwde winkel. We hopen op een snelle herneming van de sociale dialoog”, aldus een woordvoerder van het supermarktbedrijf.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top