Spontane staking bij Delhaize in Wallonië en Brussel | RetailDetail

Spontane staking bij Delhaize in Wallonië en Brussel

Spontane staking bij Delhaize in Wallonië en Brussel

Bij verschillende vestigingen van Delhaize in Wallonië en Brussel is vrijdag een spontane staking uitgebroken. De werknemers klagen dat er te weinig personeel in de winkels is, waardoor de rekken niet tijdig worden aangevuld.

Angst voor nieuwe herstructurering

De staking ging vanmorgen van start bij vier winkels in Brussel, maar al snel volgden ook andere filialen. Ondertussen hebben werknemers van bijna twintig vestigingen het werk neergelegd, waarvan een tiental in Wallonië. In Vlaanderen worden er momenteel nog geen acties gevoerd. De stakingen zijn het gevolg van de herstructurering bij Delhaize in 2014: toen verdwenen er ongeveer 1.800 banen, waardoor heel wat winkels het sindsdien met tien tot vijftien personeelsleden minder moeten stellen.

 

"De dienst naar de klanten toe en het aanvullen van de rekken ondervinden daar de gevolgen van, wat ook een invloed heeft op de omzet. Een daling waarvoor de directie van Delhaize de werknemers verantwoordelijk houdt", zegt Rosetta Scibilia, afgevaardigde van de vakbond CNE. "We vrezen voor een nieuwe ramp in de vorm van een nieuw plan."

 

Daarom wordt er nu gevraagd om meer vast personeel in dienst te nemen, in plaats van tijdelijke krachten of studenten. "Het personeel is het beu om goede werkkrachten op te leiden om ze daarna te zien vertrekken", zegt Jan De Weghe van de socialistische vakbond aan VRT Nieuws.

 

Delhaize zegt de actie te betreuren. "We betreuren dat onze klanten hun boodschappen niet kunnen doen in hun vertrouwde winkel. We hopen op een snelle herneming van de sociale dialoog”, aldus een woordvoerder van het supermarktbedrijf.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Colruyt zet volop in op ‘vleesloos vlees’

20/04/2018

Vleesvervangers zijn hot, en dat heeft ook Colruyt begrepen. De Belgische retailer gaat samen met het Ierse voedingsbedrijf Kerry plantaardige vleesvervangers maken, een jaar nadat het al 'soja-kippenvleesproducent' Ojah overnam.

Filet Pur: Hete standjes in het versrayon

20/04/2018

De meteorologische experts van RetailDetail Food voorspellen nu al: het wordt een gloeiend hete zomer voor de FMCG-branche. Waarom? Dat onthult ons ongezouten en flink gepeperde weekoverzicht.

EU stemt wet voor betere biolabels

20/04/2018

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa

19/04/2018

Hoewel de Europese biermarkt het lastig blijft hebben, tekenen brouwerijgroepen Heineken en Bavaria groeiende omzetcijfers op. Bavaria haalde vorig jaar een recordomzet, bij Heineken steeg het volume in het voorbije kwartaal met 4,3%.

Danone boekt sterkste vergelijkbare omzetgroei in 5 jaar

19/04/2018

De Franse voedingsreus Danone heeft er een beresterk eerste kwartaal op zitten. De omzet groeide op vergelijkbare basis met 4,9%, meteen de sterkste prestatie van de voorbije vijf jaar.

Sligro dankt omzetgroei aan overnames

19/04/2018

Sligro Food Group zag in het eerste kwartaal zijn omzet groeien met 8% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De goede cijfers dankt het groothandelsbedrijf, dat begin vorige maand zijn supermarktketen Emté van de hand deed, volledig aan overnames.