Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl | RetailDetail

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl
Foto: Lidl

Over het hele land braken woensdag spontane stakingen uit bij Lidl. De medewerkers noemen de werkdruk te hoog en legden het werk neer nadat overleg met de directie op niks uitliep. 79 winkels hielden de deuren dicht. 

 

Groeipijnen bij Lidl

Na de staking in een Lidl-vestiging in Oostkamp eerder deze maand, braken woensdag over het hele land nieuwe stakingen uit. “De werkdruk is de afgelopen maanden toegenomen. Vanochtend deed de directie een voorstel om de druk te verlagen, maar dat plan was te vaag. Daarop zijn we uiteen gegaan en hebben enkele winkels spontaan de deuren gesloten”, verklaarde Thomas Vanbiervliet van vakbond ACLVB aan De Tijd. Op 15 mei komen de vakbonden en de directie van Lidl opnieuw bij elkaar. 

 

De staking zou begonnen zijn in Ans bij Luik, maar heeft zich vervolgens over het hele land verspreid. Volgens de vakbonden bleven naar eerste schattingen de helft van alle Lidl-supermarkten gesloten, maar de directie had het uiteindelijk over 79 vestigingen. Vooral Limburg werd getroffen. De ontevredenheid gaat over de toenemende werkdruk in de supermarkten, die de discountketen groeipijnen noemt: “Onze winkels worden groter en we doen meer acties, waardoor er meer werk is”, aldus Lidl-woordvoerder Isabelle Colbrandt. “Maar we zijn bereid om te antwoorden op de vraag van het personeel.”

 

Vliegende ploeg en extra werkuren

De gedane voorstellen waren volgens de vakbonden echter niet nieuw en te vaag. Zo wil de directie de ‘vliegende ploeg’ uitbreiden, die gaat inspringen wanneer vestigingen onderbezet zijn, en voorziet ze in extra werkuren voor bijkomende taken zoals de herinrichting van een rayon of het in een thema decoreren van de supermarkten.

 

“We hopen om snel in een constructieve sfeer tot een vergelijk te komen. Want Lidl moet voor al onze medewerkers een fijne plek zijn om te werken. Wij zijn ervan overtuigd dat ook dat het doel is van de vakbonden”, klinkt het bij Lidl. De vakbonden roepen van hun kant op tot concretere voorstellen en stellen ook voor een sociaal bemiddelaar onder de arm te nemen.

 

Begin april begonnen de spanningen op te lopen, nadat een medewerker in een nieuwe Lidl in Oostkamp werd ontslagen omdat deze te hoge werkdruk niet aankon. Het leidde tot een eerste spontane staking. Ook nu zou de directie filiaalmanagers onder druk zetten om stakers te ontslaan, meent vakbond LBC-NVK, maar dat ontkent Lidl stellig.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".