Spontane stakingsactie bij AB InBev Leuven

Spontane stakingsactie bij AB InBev Leuven
Shutterstock.com

In de Leuvense brouwerij van AB InBev is de ochtendploeg vandaag niet aan de slag gegaan. Gisteren werden de blokkades in Leuven, Hoegaarden en Jupille nog opgeheven na een uitspraak van de rechter in kort geding, maar daarmee is het conflict nog lang niet opgelost.

 

Spontane actie

Er heerst nog steeds grote onrust bij bierbrouwer AB InBev: het ABVV bevestigt in De Tijd dat de ochtendploeg in Leuven het werk spontaan heeft neergelegd. Dat is een opvolger van de actie waarbij maandagavond de fabrieken in Hoegaarden, Jupille en Leuven geblokkeerd werden door de vakbonden, waardoor er geen enkele vrachtwagen nog kon laden of lossen.

 

Na een uitspraak van de rechter in kort geding, waarin werd gedreigd met dwangsommen van 500 euro per uur, werden de vakbondsblokkades gisterenavond opgedoekt. In Jupille en Hoegaarden kwam de productie kort erna weer op gang, maar deze ochtend legden de arbeiders in Leuven spontaan het werk neer.

 

Drie jaarlonen?

Bij de biergigant zijn er al langer sociale spanningen. De vakbonden zien twee pijnpunten: de loonadministratie en de werkzekerheid. Werkuren zouden niet altijd correct geregistreerd worden, waardoor werknemers te weinig loon ontvangen en hun pensioenopbouw in het gedrang komt.

 

Het grootste twistpunt betreft echter de werkzekerheid: bij het bierbedrijf geldt een speciale regeling voor werknemers die ontslagen worden omwille van economische redenen. Ze hebben dan recht op drie jaarlonen boven op de wettelijke vergoedingen. Volgens de vakbonden probeert AB InBev die regeling nu te omzeilen, door ten onrechte te stellen dat werknemers niet voldoen, waarna ze ontslagen worden. De vakorganisaties spreken in dit verband zelfs van een “verdoken herstructurering”.