Staking AB InBev breidt uit ondanks boetedreiging

Hoofdkantoor van AB InBev in Leuven
Foto: Shutterstock

Na de coronabesmetting van medewerkers in de brouwerij van Jupille breken bij AB InBev nu ook in Hoegaarden en Leuven stakingen uit. De biergigant dreigt echter met dwangsommen voor wie de brouwerijen blokkeert.

 

“Geen lokaal probleem”

Een tiental medewerkers uit de brouwerij van Jupille, de thuishaven van het pilsbier Jupiler, zou besmet zijn met het coronavirus. Als reactie daarop braken vorige week blokkades en stakingen uit in de Luikse productiefaciliteit, maar die zouden volgens AB InBev gevaarlijk zijn en de biergigant stuurde daarom een deurwaarder.

 

Volgens de deurwaarder is er sprake van een agressieve en onveilige sfeer: een werknemer die eigenlijk in quarantaine moest, zou ter plaatse zijn. Bovendien werden werkwilligen de toegang geblokkeerd en werd de deurwaarder ernstig bedreigd. Een rechter bepaalde daarom dat het mogelijk was om dwangsommen op te leggen aan de stakers, een maatregel die AB InBev nu zegt te zullen handhaven. Een verzoeningsoverleg dinsdagavond draaide op niks uit.

 

Ondertussen tonen ook magazijnmedewerkers elders zich solidair: in Leuven en Hoegaarden hebben werknemers eveneens het werk neergelegd. Vakbond ACV stipt aan dat het "geen lokaal probleem" is en dat de directie ook in het Leuvense "productie belangrijker vindt dan de veiligheid en de gezondheid van haar werknemers". De christelijke vakbond vraagt "duidelijke, niet interpreteerbare regels" in verband met het coronavirus en een extern onderzoek naar de werkomstandigheden.