Staking bij Delhaize om corona

Tobias Arhelger / Shutterstock.com

(update) Bij Delhaize zijn in vier winkels stakingen uitgebroken. Het personeel is niet akkoord met het voorstel waarmee de supermarktketen de werknemers wil belonen voor hun inzet tijdens de coronacrisis.

 

In Brussel en Namen

In Brussel houdt het personeel drie supermarkten van Delhaize gesloten door een staking, in Jambes - bij Namen - volgde woensdagochtend nog een vestiging het voorbeeld. Ze reageren zo op de compensatieregeling die de retailer wil voorzien omdat de medewerkers beduidend meer werk hebben nu de coronacrisis het land in de greep houdt. Inmiddels zou er ook een winkel in Namen zich bij het protest hebben aangesloten.

 

De directie stelt voor om de werknemers vijf extra verlofdagen te geven en voor ieder een premie van tussen de 400 en 500 euro te voorzien. Ook de vroegere sluiting op vrijdagavond, om 20 uur in plaats van 21 uur, zou een maatregel zijn om aan het personeel tegemoet te komen.

 

Onvoldoende vergeleken met de risico's

De vakbonden verwerpen het voorstel echter en noemen de beloning in een pamflet aan de medewerkers "onvoldoende vergeleken met de risico's", aldus De Tijd. "Jullie gezondheid heeft geen prijs. Dat moeten jullie werkgevers goed beseffen!", klinkt het eensluidend bij vakbonden ACV, BBTK en ACLVB.

 

Toch zijn over de stakingen de meningen verdeeld. Vakbond ACV distantieert zich expliciet van de actie en zegt te willen "voortbouwen op het ontwerpakkoord" dat met de directie is bereikt. Franstalige vakbond CNE begrijpt het ongenoegen daarentegen en waarschuwt zelfs voor een algemene staking donderdag als de onderhandelingen niet worden heropgestart. De werknemers willen volgens de vakbond bonussen in plaats van een verhoging van de maaltijdcheques of aankoopbonnen. Ze willen ook dat de supermarkten elke dag een uur eerder sluiten.

 

Op alle Delhaize-locaties werden vanmorgen personeelsvergaderingen gehouden om het personeel te informeren over de voorstellen van het management. Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver reageert tegenover De Tijd dat het voorstel correct is en dat de supermarktketen er alles aan doet om de klanten en het personeel te beschermen.