Staking bij Lidl voorbij: alle winkels weer open

Staking bij Lidl voorbij: alle winkels weer open
© defotoberg / Shutterstock.com

De vakbonden en directie van Lidl hebben de Dag van de Arbeid passend gevierd: een nieuwe overeenkomst maakt een einde aan een week van stakingen en blokkades. 

 

Akkoord over verlagen werkdruk

Onder het toeziend oog van een verzoeningsambtenaar op het kabinet van economieminister Peeters bereikten de drie vakbonden en de directie een akkoord over het verlagen van de werkdruk. Elke winkel van de keten krijgt een extra voltijdse werknemer; dat was vrijdag al afgesproken. Nieuw (en voldoende om de socialistische vakbond over de streep te trekken) is dat de discountketen nu garandeert dat die extra werknemer op post zal blijven tot de nieuwe cao is afgesloten. Die zal ook specifiek worden bijgestuurd om de werkdruk zo veel mogelijk te verminderen. 

 

De staking brak woensdag uit en verspreidde zich eerst naar zowat 150 van de 300 Lidl-winkels, daarna ook naar de vijf distributiecentra van de keten. Over de blokkades bij die laatste, waarbij een chauffeur lichtgewond raakte, was eerder nog heel wat te doen. Na het akkoord zijn zowel de winkels als de distributiecentra echter weer vrijgegeven en vanmorgen weer geopend.

Tags: