Staking bij Lutosa na één dag voorbij

Lutosa.com

Bij aardappelverwerker Lutosa in Leuze-en-Hainaut zijn de arbeiders deze ochtend weer aan de slag gegaan. Er was woensdagochtend een staking uitgebroken omdat er in de kleedkamers camera’s waren ontdekt die daar zonder de vereiste kennisgeving waren geïnstalleerd.

 

Camera per toeval ontdekt

Op 31 juli had een arbeider van Lutosa bij toeval een camera ontdekt in een kleedkamer. Die was daar geplaatst zonder dat de werknemers of de vakbonden daarvan op de hoogte waren gebracht, wat nochtans een verplichting is volgens de CAO 68. Op een inderhaast samengeroepen vergadering met de vakbonden zei de directie maandag dat het de bedoeling was om op die manier de diefstallen aan te pakken, waarmee het bedrijf al enkele maanden geconfronteerd werd. Die uitleg kon de werknemers niet overtuigen: daarop is woensdagochtend een staking uitgebroken. De stakers hadden het over een vertrouwensbreuk met de directie.

 

Die laatste heeft woensdagavond haar excuses aangeboden omdat een en ander niet volgens de regels is verlopen. In een persbericht zegt de directie dat ze "de installatie van beveiligingscamera’s door een onafhankelijke derde partij" heeft toegelaten om de groeiende problemen aan te pakken zoals "diefstal en de beschadiging van persoonlijke bezittingen en eigendommen van het bedrijf." Lutosa geeft toe dat de camera’s op ongepaste plaatsen zijn geïnstalleerd, maar wijst erop dat er "onmiddellijk maatregelen zijn genomen toen de fout is ontdekt." Al onderstreept het management wel dat de diefstallen en vernielingen strafrechtelijke consequenties hebben en dat "het strafrecht boven het arbeidsrecht staat".

 

De camera’s zijn intussen weggehaald en de beelden gewist. Het management van het bedrijf zou een blaam krijgen en een directeur verkast naar moederbedrijf McCain. In september volgt overleg over een veiligheidsplan voor de site. Daarop werd het werk vanochtend hervat.