Staking blokkeert Mestdagh-depot in Gosselies

Staking blokkeert Mestdagh-depot in Gosselies
RetailDetail

Door een stakingspost is het Mestdagh-depot in Gosselies sinds vannacht geblokkeerd. Daardoor kunnen de meeste Carrefour Market-winkels in Wallonië niet bevoorraad worden. In de winkels zelf wordt voorlopig niet gestaakt.

 

Druk zetten op onderhandelingen

De christelijke en socialistische vakbonden blokkeren samen het distributiecentrum van Mestdagh in Gosselies (nabij Charleroi). De Mestdagh-groep is de grootste franchisenemer van Carrefour in België, met 85 vestigingen die zich bijna allemaal in Brussel en Wallonië bevinden.

 

Met de blokkade willen de vakbonden het management van de Mestdagh-groep onder druk zetten. Vanmiddag vindt er opnieuw een overleg plaats tussen de directie en de vakbonden. Als die vergadering op niets uitdraait, zou dat kunnen leiden tot een staking in de betrokken winkels van Carrefour-Market. Er is twee weken geleden immers een stakingsaanzegging ingediend door die vakorganisaties.

 

De spanningen zijn nog een gevolg van een groot herstructureringsplan dat een jaar geleden werd gelanceerd. Er werd tevens een sociaal akkoord ondertekend waarbij ongeveer 340 banen zouden verdwijnen. "We klagen de desorganisatie in de winkels aan", zegt Myriam Delmée van de vakbond Setca aan RTBF. "Het herstructureringsplan dat een jaar geleden werd ondertekend om meer flexibiliteit en meer polyvalentie te bereiken, is op een ongestructureerde manier ingevoerd. Dit zorgt voor extra werk en een onhoudbare werkdruk voor de overgebleven werknemers."