Staking dreigt (alweer) bij Delhaize

Morgen is er crisisoverleg tussen Delhaize en de vakbonden. De Franstalige christelijke vakbond CNE heeft namelijk een stakingsaanzegging ingediend, omdat er maar geen akkoord komt over de flexibilisering van het personeel.

 

Flexibelere arbeidsregeling

Delhaize wil na de herstructurering van 2014 een flexibelere arbeidsregeling invoeren, waarbij het personeel op alle plaatsen en voor alle taken in de supermarkt kan worden ingezet. Over die regeling, die nieuwe topman CEO Xavier Piesvaux sinds zijn aantreden een jaar geleden nog wil uitbreiden, is echter nog geen overeenstemming bereikt met de vakbonden.

 

Het CNE heeft nu zelfs een stakingsaanzegging ingediend, omdat het niet akkoord is met hoe de directie het nieuwe systeem wil evalueren. Het idee van Piesvaux is om de flexibele arbeidsregeling een halfjaar lang te testen in zes proefwinkels, waarna het wordt uitgerold naar de andere 114 supermarkten die Delhaize in eigen beheer heeft.

 

Onenigheid over testperiode

Gedurende die zes maanden kan het systeem worden aangepast en verbeterd aan de hand van de praktijk, maar dat loopt niet naar de zin van de vakbonden: “Het grote probleem is dat we het met de directie niet eens raken over hoe we die testwinkels zullen evalueren en aanpassen”, zegt Koen De Punder van bediendebond LBC in De Tijd. Zolang er geen duidelijke regels over de evaluatie zijn, verklaart de vakbond zich niet akkoord.

 

Andere vakbonden LBC, BBTK en SETCA hebben zich weliswaar nog niet bij de stakingsaanzegging van CNE aangesloten. “Ik heb de indruk dat de directie - anders dan de vorige directie - echt bereid is samen met de vakbonden een nieuwe structuur uit te werken. Staken is niet de goede manier om dat aan te pakken, want zo riskeren we dat de directie haar plannen met minder overleg doorvoert”, aldus De Punder in de krant. Om de staking af te wenden, organiseert Delhaize morgen alvast crisisoverleg op paritair niveau.