Staking op til bij Coca-Cola Belgium

Staking op til bij Coca-Cola Belgium
Shutterstock

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij Coca-Cola Belgium is niet tevreden met het banenverlies dat de drankenproducent vorige week aankondigde en dreigt daarom met acties.

Salamipolitiek

De vakbonden hebben een stakingsaanzegging gedaan die acties mogelijk maakt vanaf 6 november, maar mogelijk volgen er vroeger ook al acties. "We hebben onze buik vol van deze 'salamipolitiek'", zegt Marc Delvenne, vakbondssecretaris voor ACV Voeding en Diensten aan de VRT. "Coca-Cola kondigt quasi jaarlijks herstructureringen aan, waarbij het banenverlies in schijfjes opgedeeld wordt.”

 

Bij de vakbonden klinkt het dat het niet normaal is dat het bedrijf steevast miljoenen aan winst boekt, maar dat er toch met de regelmaat van de klok banen verdwijnen. Vorige week werd aangekondigd dat er 63 banen verdwijnen in België, verdeeld over de zeven verschillende vestigingen. In totaal verdwijnen er 79 functies, maar een aantal mensen krijgt binnen het bedrijf een nieuwe baan aangeboden. In heel Europa verdwijnen er zelfs 600 banen.

 

Het is in België al de tweede keer op korte tijd dat er banen op de tocht staan bij Coca-Cola: in juni werd ook al bekend gemaakt dat er tot 75 banen zouden verdwijnen bij Coca-Cola in Anderlecht. Daar is het tweede grootste onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van de groep gevestigd.