Stakingen bij Carrefour en Mestdagh | RetailDetail

Stakingen bij Carrefour en Mestdagh

Stakingen bij Carrefour en Mestdagh
© RetailDetail

Heel wat werknemers van Belgische Carrefour-supermarkten hebben het werk neergelegd na het volgens hen "desastreuze" plan van de Franse groep én van franchiser Mestdagh.

 

Crisis bij Carrefour

Sommige hypermarkten zijn ook helemaal gesloten (waaronder Evere en Sint-Kruis bij Brugge), andere zijn ondanks de staking van het personeel wel open. Het gaat daarbij niet om een georganiseerde staking, beweert de socialistische vakbond BBTK/SETCa. De ontmoeting tussen directie en vakbonden is gisteren "stormachtig" verlopen, meent SETCa-vicevoorzitter Myriam Delmée: de directie heeft wel enkele dingen verduidelijkt, maar inhoudelijk geen millimeter toegegeven. In januari maakte de Franse keten bekend dat ze 1233 mensen zou afdanken, al is dat aantal inmiddels al wat afgezwakt.

 

Carrefour noemt bij monde van woordvoerder Baptiste van Outryve de staking "verrassend": "We begrijpen de emoties van het personeel, maar snappen niet waarom ze nu plaatsvinden. We zitten nog in volle onderhandeling en er is vooruitgang. Wij hebben ook al toegevingen gedaan", klinkt het. De staking zou nog een tijd kunnen duren, en ook andere supermarkten zouden zich erbij kunnen aansluiten. Zo zouden de winkels in Marche en Zinnik vrijdag en zaterdag dicht blijven. 

 

Woede bij Mestdagh

Bij Carrefour-franchiser Mestdagh zijn 20 van de 53 eigen supermarkten dicht, sommige al sinds maandag. Ook het logistiek centrum en het hoofdkantoor zijn dicht. "We laten de werknemers vrij kiezen of ze willen staken of niet, maar herinneren hen er wel aan dat ze zich niet laten uitputten door het loonverlies. We gaan iedereen vol energie nodig hebben voor de sociale onderhandelingen", klinkt het bij Danny Dubois van de christelijke vakbond.

 

Maandag maakte de groep bekend dat de economische omstandigheden drastische maatregelen vereisen. Ook al zou er geen enkele winkel dicht moeten, toch worden 450 banen geschrapt en vraagt de franchiser van de overblijvers meer flexibiliteit. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".