Stakingen bij Carrefour en Mestdagh | RetailDetail

Stakingen bij Carrefour en Mestdagh

Stakingen bij Carrefour en Mestdagh
© RetailDetail

Heel wat werknemers van Belgische Carrefour-supermarkten hebben het werk neergelegd na het volgens hen "desastreuze" plan van de Franse groep én van franchiser Mestdagh.

 

Crisis bij Carrefour

Sommige hypermarkten zijn ook helemaal gesloten (waaronder Evere en Sint-Kruis bij Brugge), andere zijn ondanks de staking van het personeel wel open. Het gaat daarbij niet om een georganiseerde staking, beweert de socialistische vakbond BBTK/SETCa. De ontmoeting tussen directie en vakbonden is gisteren "stormachtig" verlopen, meent SETCa-vicevoorzitter Myriam Delmée: de directie heeft wel enkele dingen verduidelijkt, maar inhoudelijk geen millimeter toegegeven. In januari maakte de Franse keten bekend dat ze 1233 mensen zou afdanken, al is dat aantal inmiddels al wat afgezwakt.

 

Carrefour noemt bij monde van woordvoerder Baptiste van Outryve de staking "verrassend": "We begrijpen de emoties van het personeel, maar snappen niet waarom ze nu plaatsvinden. We zitten nog in volle onderhandeling en er is vooruitgang. Wij hebben ook al toegevingen gedaan", klinkt het. De staking zou nog een tijd kunnen duren, en ook andere supermarkten zouden zich erbij kunnen aansluiten. Zo zouden de winkels in Marche en Zinnik vrijdag en zaterdag dicht blijven. 

 

Woede bij Mestdagh

Bij Carrefour-franchiser Mestdagh zijn 20 van de 53 eigen supermarkten dicht, sommige al sinds maandag. Ook het logistiek centrum en het hoofdkantoor zijn dicht. "We laten de werknemers vrij kiezen of ze willen staken of niet, maar herinneren hen er wel aan dat ze zich niet laten uitputten door het loonverlies. We gaan iedereen vol energie nodig hebben voor de sociale onderhandelingen", klinkt het bij Danny Dubois van de christelijke vakbond.

 

Maandag maakte de groep bekend dat de economische omstandigheden drastische maatregelen vereisen. Ook al zou er geen enkele winkel dicht moeten, toch worden 450 banen geschrapt en vraagt de franchiser van de overblijvers meer flexibiliteit. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten.