Stakingen uitgebroken bij Carrefour Mestdagh

Gevel van winkel Carrefour Market uitgebaat door Groupe Mestdagh
Foto: RetailDetail

In een vijftal Carrefour Market-winkels van Mestdagh, franchisenemer van Carrefour in Wallonië, hebben medewerkers dinsdag spontaan het werk neergelegd. Ook het centrale magazijn is geblokkeerd.

 

Kruimels in beroerde tijden

Vandaag zijn verschillende winkels van Carrefour Market die worden uitgebaat door de Mestdagh-groep gesloten gebleven. Ook het distributiecentrum van Mestdagh in Gosselies, Charleroi, is momenteel buiten gebruik door personeelsacties. De getroffen winkels zouden momenteel die van Jumet, Waterloo, Braine-l'Alleud en Mont-sur-Marchienne zijn.


De medewerkers vinden dat ze te weinig worden gecompenseerd voor de extra werklast sinds de coronapandemie. Op de deur van een winkel die dicht bleef, staat bijvoorbeeld te lezen dat de directie het personeel slechts “kruimels” wordt toegeworpen, terwijl hun werk sinds Covid-19 “beroerd” is. Maandag was er nochtans nog overleg tussen het management en de vakbonden rond compensatiemaatregelen, maar de medewerkers vinden de voorstellen onvoldoende. Ze willen ook meer veiligheidsmaatregelen in de winkels.


Per zes gewerkte uren stelt het management een extra kwartier pauze voor en een personeelskorting van 10% (in plaats van 5%) op alle aankopen in de winkels. De vakbonden hebben zelf nog geen standpunt ingenomen over de stakingsacties, maar de directie laat al weten de blokkades te betreuren. Fabienne Bryskère, CEO van de Mestdagh Group, benadrukt tegenover RTBF dat de gesprekken met de vakbonden nog lopende zijn en dat er volgende week verder wordt onderhandeld op bedrijfs- en sectorniveau.