Stakingsacties kosten Carrefour omzet | RetailDetail

Stakingsacties kosten Carrefour omzet

Stakingsacties kosten Carrefour omzet
Shutterstock.com

Carrefour heeft er een moeilijk eerste kwartaal op zitten, onder meer als gevolg van stakingsacties. Ook in België ging de omzet achteruit. Toch wordt vaart gemaakt met het aangekondigde transformatieplan.


Concurrentiedruk

Retailgroep Carrefour realiseerde in het eerste kwartaal van 2018 een omzet van 20,776 miljard euro, een daling met 2,4% (+0,4% op vergelijkbare basis). De retailer wijst op de sterke concurrentiedruk in haar belangrijkste markten, minder dynamische verkopen in Europa als gevolg van ongunstige weersomstandigheden, en ‘operationele verstoringen’ in Frankrijk en België – een mooie omschrijving voor de gevolgen van de stakingsacties na de aankondiging van het transformatieplan.
 

In België ging de omzet achteruit met 0,4% tot 1,022 miljard euro (-1,6% op vergelijkbare basis), als gevolg van de stakingen. In Frankrijk was er een lichte omzetgroei met 0,9%. De hypermarkten blijven er onder druk staan terwijl supermarkten en buurtwinkels groeien. Italië kampt met tegenvallende verkopen, terwijl Spanje, Polen en vooral Roemenië wel sterke cijfers neerzetten. Ook in Brazilië en China blijven de omzetten dalen.
 

In haar persbericht benadrukt Carrefour dat de eerste stappen van het transformatieplan nu gezet worden. In Frankrijk opende de retailer meer convenience stores en Drive afhaalpunten, ook werd de mobiele betaaltoepassing Carrefour Pay gelanceerd. Vanaf september worden vijf hypermarkten in franchise gegeven. De blockchaintechnologie zal naast gevogelte naar acht nieuwe productcategorieën worden uitgerold. Ook breidt Carrefour het aanbod producten zonder antibiotica uit tot eieren, zalm, kalfs- en varkensvlees in België, Polen en Spanje. Om de conversie naar meer bioproducten te versnellen ging de retailer een partnerschap aan met WWF.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.