STAP wil minimumprijs voor bier | RetailDetail

STAP wil minimumprijs voor bier

STAP wil minimumprijs voor bier

STAP, het Nederlands instituut voor alcoholbeleid, wil dat er een minimumprijs komt voor bier. Volgens STAP zou dat het alcoholmisbruik drastisch kunnen terugdringen, want bier is volgens de organisatie veel te goedkoop in Nederland.

Meer effect dan verhoging accijns

Die lage prijzen trekken volgens STAP jongeren en probleemdrinkers aan en zorgen voor alcoholisme, criminaliteit en ziekteverzuim. Een minimumprijs zou die problemen grotendeels kunnen oplossen. Om zijn stelling kracht bij te zetten, wijst STAP naar zes verschillende studies, die allemaal spreken over het positieve effect van een minimumprijs op bier.

 

Volgens de Europese regelgeving is een minimumprijs op bier echter niet toegestaan, tenzij er voldoende bewijs is dat zo’n regel een groter effect heeft op de volksgezondheid dan het verhogen van de accijnzen op alcohol. Hhogere accijnzen hebben ook een positief effect, maar winkeliers rekenen die niet altijd door: dat wordt met een minimumprijs opgelost. Die prijs moet worden berekend op basis van het alcoholpercentage, zegt de organisatie: een flesje pils zou daarbij 35 cent gaan kosten oftewel 8,50 euro voor een krat bier.

 

Ook in België is er momenteel een discussie aan de gang rond een strenger beleid voor de verkoop van alcohol.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid. De retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.