Starbucks naar Europees Hof tegen miljoenenclaim Europa

Starbucks naar Europees Hof tegen miljoenenclaim Europa

Starbucks is niet van plan om zich zomaar neer te leggen bij de eis van Europa om 25,7 miljoen euro aan onterechte staatssteun terug te betalen. De Amerikaanse koffieketen is daarom naar het Europees Hof gestapt.

“Geen zorgvuldig en onpartijdig onderzoek”

Starbucks is al begin september naar het Europees Hof gestapt om het besluit van de Europese Commissie te laten vernietigen, maar het nieuws is pas nu bekend geworden en intussen bevestigd door een woordvoerder van het hoogste rechtsorgaan van Europa. Volgens Starbucks heeft de Deense eurocommissaris Vestager fouten gemaakt en haar beslissing onvoldoende onderbouwd. Volgens de advocaten van de koffieketen heeft de Commissie “geen zorgvuldig en onpartijdig” onderzoek verricht.

 

Het hele dispuut tussen Europa en Starbucks slaat op de periode 2008-2014. In die jaren maakte Starbucks gebruik van de inmiddels ‘beruchte’ Nederlandse belastingroute, waarbij de keten royalty’s die de ene dochteronderneming aan de andere betaalde, van de winst mocht aftrekken via een in Nederland gevestigde dochteronderneming. Volgens eurocommissaris Vestager is dat echter een flagrant geval van verboden staatssteun. Eerder tekende trouwens ook de Nederlandse staat al beroep aan tegen de beslissing. Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet beslist.