Starbucks naar Europees Hof tegen beslissing Europa

Starbucks naar Europees Hof tegen miljoenenclaim Europa

Starbucks naar Europees Hof tegen miljoenenclaim Europa

Starbucks is niet van plan om zich zomaar neer te leggen bij de eis van Europa om 25,7 miljoen euro aan onterechte staatssteun terug te betalen. De Amerikaanse koffieketen is daarom naar het Europees Hof gestapt.

“Geen zorgvuldig en onpartijdig onderzoek”

Starbucks is al begin september naar het Europees Hof gestapt om het besluit van de Europese Commissie te laten vernietigen, maar het nieuws is pas nu bekend geworden en intussen bevestigd door een woordvoerder van het hoogste rechtsorgaan van Europa. Volgens Starbucks heeft de Deense eurocommissaris Vestager fouten gemaakt en haar beslissing onvoldoende onderbouwd. Volgens de advocaten van de koffieketen heeft de Commissie “geen zorgvuldig en onpartijdig” onderzoek verricht.

 

Het hele dispuut tussen Europa en Starbucks slaat op de periode 2008-2014. In die jaren maakte Starbucks gebruik van de inmiddels ‘beruchte’ Nederlandse belastingroute, waarbij de keten royalty’s die de ene dochteronderneming aan de andere betaalde, van de winst mocht aftrekken via een in Nederland gevestigde dochteronderneming. Volgens eurocommissaris Vestager is dat echter een flagrant geval van verboden staatssteun. Eerder tekende trouwens ook de Nederlandse staat al beroep aan tegen de beslissing. Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet beslist.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Mayonaisemerk Hellmann’s opent eigen deli in Antwerpen

23/04/2018

Op de Antwerpse Grote Markt heeft Unilever voor haar sauzenmerk Hellmann’s een deli in New Yorkse stijl geopend. De broodjes- en burgerbar “Richard’s by Hellmann’s” is wel slechts een pop-up, die zes weken open blijft.

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

23/04/2018

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.

Colruyt zet volop in op ‘vleesloos vlees’

20/04/2018

Vleesvervangers zijn hot, en dat heeft ook Colruyt begrepen. De Belgische retailer gaat samen met het Ierse voedingsbedrijf Kerry plantaardige vleesvervangers maken, een jaar nadat het al 'soja-kippenvleesproducent' Ojah overnam.

Filet Pur: Hete standjes in het versrayon

20/04/2018

De meteorologische experts van RetailDetail Food voorspellen nu al: het wordt een gloeiend hete zomer voor de FMCG-branche. Waarom? Dat onthult ons ongezouten en flink gepeperde weekoverzicht.

EU stemt wet voor betere biolabels

20/04/2018

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.