Starbucks naar Europees Hof tegen beslissing Europa

Starbucks naar Europees Hof tegen miljoenenclaim Europa

Starbucks naar Europees Hof tegen miljoenenclaim Europa

Starbucks is niet van plan om zich zomaar neer te leggen bij de eis van Europa om 25,7 miljoen euro aan onterechte staatssteun terug te betalen. De Amerikaanse koffieketen is daarom naar het Europees Hof gestapt.

“Geen zorgvuldig en onpartijdig onderzoek”

Starbucks is al begin september naar het Europees Hof gestapt om het besluit van de Europese Commissie te laten vernietigen, maar het nieuws is pas nu bekend geworden en intussen bevestigd door een woordvoerder van het hoogste rechtsorgaan van Europa. Volgens Starbucks heeft de Deense eurocommissaris Vestager fouten gemaakt en haar beslissing onvoldoende onderbouwd. Volgens de advocaten van de koffieketen heeft de Commissie “geen zorgvuldig en onpartijdig” onderzoek verricht.

 

Het hele dispuut tussen Europa en Starbucks slaat op de periode 2008-2014. In die jaren maakte Starbucks gebruik van de inmiddels ‘beruchte’ Nederlandse belastingroute, waarbij de keten royalty’s die de ene dochteronderneming aan de andere betaalde, van de winst mocht aftrekken via een in Nederland gevestigde dochteronderneming. Volgens eurocommissaris Vestager is dat echter een flagrant geval van verboden staatssteun. Eerder tekende trouwens ook de Nederlandse staat al beroep aan tegen de beslissing. Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet beslist.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".