Starbucks-topman neemt afscheid

Starbucks-topman neemt afscheid
Shutterstock.com

Howard Schultz, de man die Starbucks groot maakte, verlaat eind deze maand het bedrijf dat zich momenteel in woelig vaarwater bevindt. Het bericht is in de Verenigde Staten aanleiding voor geruchten over politieke ambities.

 

Tegenvallende omzet

Schultz is een icoon in de VS: hij bouwde Starbucks uit van een kleine keten met elf koffiebars tot een multinationale speler met meer dan 28.000 vestigingen in 77 landen. Nadat hij eerder al de functie van CEO had overgelaten aan zijn opvolger Kevin Johnson, geeft hij nu ook de voorzittersrol op. Hij verlaat het bedrijf, maar krijgt wel de eretitel ‘chairman emeritus’.

 

Het afscheid komt niet als een grote verrassing: Starbucks kampt al een tijdje met tegenvallende omzetcijfers, vooral op zijn thuismarkt. Bovendien kwam het bedrijf erg negatief in het nieuws na een racistisch voorval in Philadelphia. Om in de toekomst dergelijke incidenten te voorkomen, stuurde Schultz alle winkelmedewerkers op training – een dure operatie die veel kritiek kreeg van aandeelhouders.

 

De topman haalt geregeld de pers met uitspraken over immigratie, genderissues en de wapenwetgeving. Nu gaan in de VS geruchten de ronde dat Schultz zich wel eens zou kunnen voorbereiden op een kandidatuur voor het presidentschap in 2020.