Startup Para Ti ontwikkelt volautomatische dorpswinkel

Startup Para Ti ontwikkelt volautomatische dorpswinkel
Para Ti

Amazon Go-technologie, made in Belgium: Para Ti is een volledig geautomatiseerde, onbemande voedingswinkel met lokale producten. Sensoren detecteren wat de klant neemt, afrekenen gebeurt automatisch in de mobiele app.

 

Gebruiksvriendelijk

Para Ti is 24 uur op 24, zeven dagen op zeven geopend en onbemand: dat is een voordeel in coronatijden, aangezien het risico op overdracht van het coronavirus zo toch wat beperkt wordt. De winkel in Brugge is 80 m² groot en verkoopt ongeveer 300 productreferenties van veertig lokale leveranciers: verse producten als groenten en fruit, brood, charcuterie of zuivel, maar ook confituren, olie en azijn, vruchtensappen, streekbieren… 

 

"De technologie achter Para Ti hebben we zelf ontwikkeld met het oog op het Vlaamse dorp", zegt Corneel Martens, die samen met zijn broer Tom het concept uitwerkte. Lokale producten toegankelijker maken is het doel: het gebruiksvriendelijke systeem is in de eerste plaats bedoeld voor gemeenten of wijken waar de plaatselijke kruidenier verdwenen is. "Om te kunnen winkelen bij Para Ti hoef je enkel een eenvoudige app op je smartphone te installeren. Wanneer je iets uit een winkelrek neemt, wordt dat product geregistreerd door de sensoren in de winkel. Eens je klaar bent met winkelen, gebeurt de afrekening automatisch via je smartphone. Door de samenwerking met lokale producenten creëert Para Ti een lokale verankering."

 

"We hebben de ambitie om Para Ti verder te laten groeien", vertelt Tom Martens. "Het concept leent zich uitermate goed voor het uitbouwen van een netwerk. De technologie blijven we ook verder ontwikkelen, de gebruiksvriendelijkheid voor de klant staat centraal."