Sterk Albert Heijn, stabiel Delhaize in vierde kwartaal | RetailDetail

Sterk Albert Heijn, stabiel Delhaize in vierde kwartaal

Sterk Albert Heijn, stabiel Delhaize in vierde kwartaal
Foto Ahold Delhaize

Ahold Delhaize heeft er een degelijk vierde kwartaal op zitten, vooral dankzij sterke prestaties van Albert Heijn en Bol.com. In België blijft Delhaize ter plaatse trappelen.

 

Drukke eindejaarsperiode

In het vierde kwartaal van 2017 realiseerde de fusiegroep een omzet van 15,8 miljard euro, een groei met 1,6% bij constante wisselkoersen (inclusief zwakke dollar is er een daling met 3,6%). Op de Nederlandse markt boekte de retailer een vergelijkbare omzetgroei met 6,0%, dankzij een bijzonder drukke eindejaarsperiode voor Albert Heijn. Dat wist zijn marktaandeel opnieuw te vergroten, van 35,2% in 2016 naar 35,3% in 2017. Bol.com rapporteerde een groei met 29,8% in het vierde kwartaal en komt uit op een jaaromzet van 1,6 miljard euro.

 

In België bleef de omzet in het vierde kwartaal stabiel tegenover 2016, maar rekening houdend met een kalendereffect was er een lichte verbetering, zegt Ahold Delhaize. De aangesloten winkels presteerden sterk, net als Luxemburg. Het marktaandeel bleef vorig jaar op peil.

 

Verbeterde cashflow

In de rest van Europa werden de prestaties negatief beïnvloed door een omzetdaling in Griekenland, waardoor de vergelijkbare groei beperkt bleef tot 0,3%. In de Verenigde Staten deed Delhaize America het goed met een vergelijkbare omzetgroei van 1,5%, terwijl Ahold USA er met 0,6% op vooruitging.

 

Voor het volledige jaar 2017 komt de pro forma omzet uit op 62,7 miljard euro, een groei met 1,7% bij constante wisselkoersen. De groep verwacht dat de operationele marge 3,9% zal bedragen, wat volgens de verwachtingen is. De vrije kasstroom zal boven de verwachtingen liggen, wat mogelijk goed nieuws is voor de aandeelhouders. Winstcijfers maakt Ahold Delhaize bekend op 28 februari. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

Back to top