Sterke tweede jaarhelft stuwt Danone in 2017 | RetailDetail

Sterke tweede jaarhelft stuwt Danone in 2017

Sterke tweede jaarhelft stuwt Danone in 2017
Shutterstock

Danone heeft het boekjaar 2017 kunnen afsluiten met een vergelijkbare groei van 2,5%, die het vooral te danken heeft aan een sterke tweede jaarhelft. Daarin ging de vergelijkbare omzet er met 4,2% op vooruit.

 

Whitewave

De omzet van het Franse zuivelbedrijf kwam in 2017 uit op 24,68 miljard euro, een groei van 12,5% ten opzichte van een jaar eerder. Die grote groei is vooral te danken aan de overname van WhiteWave, waarmee Danone ook Alpro in handen kreeg. De operationele winst maakte een sprong van 27,7% naar 3,7 miljard euro, terwijl de nettowinst van 1,72 miljard euro naar 2,45 miljard euro steeg (+42,6%).

 

“In 2017 heeft Danone opnieuw de kracht van zijn portfolio getoond”, meent CEO Emmanuel Faber: “Ondanks een moeilijke markt en de stijgende kosten, hebben we sterke jaarresultaten neergezet. We beginnen 2018 met sterkere funderingen en ik heb er vertrouwen in dat we op weg zijn om onze ambities voor 2020 te realiseren.”

 

Zwakke zuivelafdeling

De zuivelafdeling van Danone heeft er nochtans niet het beste jaar opzitten, met een vergelijkbare omzetdaling van 1,3% en een volumedaling van 6,1%. Dat was vooral te wijten aan zwakke prestaties in Europa. Die magere resultaten werden goedgemaakt bij ‘Specialized Nutrition’ en de verkoop van water: bij die eerste steeg de omzet met 9,3% en het volume met 3%, terwijl de verkoop van water steeg met 4,7% in omzet en met 1,4% in volume.

 

De omzetgroei werd volledig gehaald buiten Europa en Noord-Amerika, want daar daalde de omzet met 1,2% en kreeg het volume een tik van 1,1%. In de rest van de wereld daalde het volume ook met 1,3%, maar was er toch sprake van een omzetstijging van 7,1%.

 

Danone verkocht onlangs nog een groot deel van zijn aandelen in Yakult, waardoor het aandeel in het Japanse bedrijf daalde van 21 naar 7%. De opbrengst, ongeveer 1,4 miljard euro, zal gebruikt worden om ergens anders te investeren.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

Back to top