Sterke tweede jaarhelft stuwt Danone in 2017

Sterke tweede jaarhelft stuwt Danone in 2017

Danone heeft het boekjaar 2017 kunnen afsluiten met een vergelijkbare groei van 2,5%, die het vooral te danken heeft aan een sterke tweede jaarhelft. Daarin ging de vergelijkbare omzet er met 4,2% op vooruit.

 

Whitewave

De omzet van het Franse zuivelbedrijf kwam in 2017 uit op 24,68 miljard euro, een groei van 12,5% ten opzichte van een jaar eerder. Die grote groei is vooral te danken aan de overname van WhiteWave, waarmee Danone ook Alpro in handen kreeg. De operationele winst maakte een sprong van 27,7% naar 3,7 miljard euro, terwijl de nettowinst van 1,72 miljard euro naar 2,45 miljard euro steeg (+42,6%).

 

“In 2017 heeft Danone opnieuw de kracht van zijn portfolio getoond”, meent CEO Emmanuel Faber: “Ondanks een moeilijke markt en de stijgende kosten, hebben we sterke jaarresultaten neergezet. We beginnen 2018 met sterkere funderingen en ik heb er vertrouwen in dat we op weg zijn om onze ambities voor 2020 te realiseren.”

 

Zwakke zuivelafdeling

De zuivelafdeling van Danone heeft er nochtans niet het beste jaar opzitten, met een vergelijkbare omzetdaling van 1,3% en een volumedaling van 6,1%. Dat was vooral te wijten aan zwakke prestaties in Europa. Die magere resultaten werden goedgemaakt bij ‘Specialized Nutrition’ en de verkoop van water: bij die eerste steeg de omzet met 9,3% en het volume met 3%, terwijl de verkoop van water steeg met 4,7% in omzet en met 1,4% in volume.

 

De omzetgroei werd volledig gehaald buiten Europa en Noord-Amerika, want daar daalde de omzet met 1,2% en kreeg het volume een tik van 1,1%. In de rest van de wereld daalde het volume ook met 1,3%, maar was er toch sprake van een omzetstijging van 7,1%.

 

Danone verkocht onlangs nog een groot deel van zijn aandelen in Yakult, waardoor het aandeel in het Japanse bedrijf daalde van 21 naar 7%. De opbrengst, ongeveer 1,4 miljard euro, zal gebruikt worden om ergens anders te investeren.