Sterkste groei voor FMCG in zes jaar | RetailDetail

Sterkste groei in zes jaar voor FMCG

Sterkste groei in zes jaar voor FMCG

Het bedrag dat Europese consumenten aan boodschappen hebben besteed, is in het laatste kwartaal van 2017 met 4,4% gestegen – de hoogste stijging sinds begin 2012. In de Benelux staan de volumes nog wel onder druk.


Prijskloof

De groei van de bestedingen met 4,4% is het gevolg van een volumestijging met 1,8% en een stijging van de prijzen met 2,6%, zo heeft Nielsen berekend op basis van de data van foodretailers in 21 Europese landen. In België stegen de prijzen in het vierde kwartaal met 2,1%, terwijl de volumes daalden met 0,3%, wat betekent dat de totale FMCG-markt steeg met + 1,8%. In Nederland stegen de prijzen met 3,2% terwijl de volumes daalden met 0,3%, wat leidde tot een groei met 2,9%. 


“De Belgische FMCG-markt groeide met 1,3% over het hele jaar 2017, wat trager is dan de groei van het bbp, en de volumes daalden licht,” zegt Pedro Lima, Managing Director van Nielsen Benelux. “De FMCG-prijskloof met de buurlanden is de afgelopen 15 jaar groter geworden ten opzichte van de buurlanden, waardoor grensoverschrijdende concurrentie is ontstaan. Meer dan de helft (57%) van de ondervraagde Belgen zegt dat ze zijn overgestapt op goedkopere merken om te besparen op huishoudelijke uitgaven.”
 

Turkije noteerde de sterkste groei (+ 16,8%), gevolgd door Hongarije (+ 8,2%) en Slowakije (+ 7,5%). Daarentegen hadden Zwitserland (+ 1,6%), Finland (+ 1,7%) en België (+ 1,8%) de zwakste groei. Het groeipercentage van Spanje (+ 5,3%) was het hoogst van de vijf grootste West-Europese markten, gevolgd door het VK (+ 4,0%), terwijl Frankrijk de laagste groei onder deze groep had (+ 2,8%).

 

Sterke lokale merken

Volgens Nielsen zijn de vooruitzichten positief. “Na een paar moeilijke jaren, zagen we in 2017 een dynamische economische omgeving in Europa met een positief consumentenvertrouwen en recordopbrengsten in verschillende landen,” zegt Olivier Deschamps, Senior Vice President Retailer Services Europe. “Dit heeft bijgedragen aan een sterk jaar voor de supermarkten, wat opmerkelijk is als je bedenkt dat consumenten op zoek gaan naar de beste deals en een grotere voorkeur vertonen voor de discounters.”
 

“Een van de redenen voor deze groei zit ‘m in de prestaties van lokale merken ten opzichte van de leidende internationale spelers. Ze kapitaliseren op de heropleving van 'lokale trots' en spelen in op de vraag van consumenten en retailers naar premium, lokale merken. Hier speelt met name de focus op gezondheid en welzijn, met groei voor biologische en additievenvrije producten. Gezondheid is nu een van de twee grootste zorgen van de Europeanen.”
 

“Twee aandachtsgebieden in het bijzonder om op te letten zijn e-commerce en private label. Retailers blijven hun eigen merken vernieuwen, upgraden en investeren in marketing om in te spelen op consumentenbehoeften met goede kwaliteit aan competitieve prijzen.”
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.