Sterkste groei voor FMCG in zes jaar | RetailDetail

Sterkste groei in zes jaar voor FMCG

Sterkste groei in zes jaar voor FMCG

Het bedrag dat Europese consumenten aan boodschappen hebben besteed, is in het laatste kwartaal van 2017 met 4,4% gestegen – de hoogste stijging sinds begin 2012. In de Benelux staan de volumes nog wel onder druk.


Prijskloof

De groei van de bestedingen met 4,4% is het gevolg van een volumestijging met 1,8% en een stijging van de prijzen met 2,6%, zo heeft Nielsen berekend op basis van de data van foodretailers in 21 Europese landen. In België stegen de prijzen in het vierde kwartaal met 2,1%, terwijl de volumes daalden met 0,3%, wat betekent dat de totale FMCG-markt steeg met + 1,8%. In Nederland stegen de prijzen met 3,2% terwijl de volumes daalden met 0,3%, wat leidde tot een groei met 2,9%. 


“De Belgische FMCG-markt groeide met 1,3% over het hele jaar 2017, wat trager is dan de groei van het bbp, en de volumes daalden licht,” zegt Pedro Lima, Managing Director van Nielsen Benelux. “De FMCG-prijskloof met de buurlanden is de afgelopen 15 jaar groter geworden ten opzichte van de buurlanden, waardoor grensoverschrijdende concurrentie is ontstaan. Meer dan de helft (57%) van de ondervraagde Belgen zegt dat ze zijn overgestapt op goedkopere merken om te besparen op huishoudelijke uitgaven.”
 

Turkije noteerde de sterkste groei (+ 16,8%), gevolgd door Hongarije (+ 8,2%) en Slowakije (+ 7,5%). Daarentegen hadden Zwitserland (+ 1,6%), Finland (+ 1,7%) en België (+ 1,8%) de zwakste groei. Het groeipercentage van Spanje (+ 5,3%) was het hoogst van de vijf grootste West-Europese markten, gevolgd door het VK (+ 4,0%), terwijl Frankrijk de laagste groei onder deze groep had (+ 2,8%).

 

Sterke lokale merken

Volgens Nielsen zijn de vooruitzichten positief. “Na een paar moeilijke jaren, zagen we in 2017 een dynamische economische omgeving in Europa met een positief consumentenvertrouwen en recordopbrengsten in verschillende landen,” zegt Olivier Deschamps, Senior Vice President Retailer Services Europe. “Dit heeft bijgedragen aan een sterk jaar voor de supermarkten, wat opmerkelijk is als je bedenkt dat consumenten op zoek gaan naar de beste deals en een grotere voorkeur vertonen voor de discounters.”
 

“Een van de redenen voor deze groei zit ‘m in de prestaties van lokale merken ten opzichte van de leidende internationale spelers. Ze kapitaliseren op de heropleving van 'lokale trots' en spelen in op de vraag van consumenten en retailers naar premium, lokale merken. Hier speelt met name de focus op gezondheid en welzijn, met groei voor biologische en additievenvrije producten. Gezondheid is nu een van de twee grootste zorgen van de Europeanen.”
 

“Twee aandachtsgebieden in het bijzonder om op te letten zijn e-commerce en private label. Retailers blijven hun eigen merken vernieuwen, upgraden en investeren in marketing om in te spelen op consumentenbehoeften met goede kwaliteit aan competitieve prijzen.”
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Mayonaisemerk Hellmann’s opent eigen deli in Antwerpen

23/04/2018

Op de Antwerpse Grote Markt heeft Unilever voor haar sauzenmerk Hellmann’s een deli in New Yorkse stijl geopend. De broodjes- en burgerbar “Richard’s by Hellmann’s” is wel slechts een pop-up, die zes weken open blijft.

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

23/04/2018

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.

Colruyt zet volop in op ‘vleesloos vlees’

20/04/2018

Vleesvervangers zijn hot, en dat heeft ook Colruyt begrepen. De Belgische retailer gaat samen met het Ierse voedingsbedrijf Kerry plantaardige vleesvervangers maken, een jaar nadat het al 'soja-kippenvleesproducent' Ojah overnam.

Filet Pur: Hete standjes in het versrayon

20/04/2018

De meteorologische experts van RetailDetail Food voorspellen nu al: het wordt een gloeiend hete zomer voor de FMCG-branche. Waarom? Dat onthult ons ongezouten en flink gepeperde weekoverzicht.

EU stemt wet voor betere biolabels

20/04/2018

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.