Stijging boterprijs maakt croissants & co duurder

Stijging boterprijs maakt croissants & co duurder
Shutterstock

De vraag naar boter is in Europa sterk gestegen, maar het aanbod blijft beperkt. Daardoor is de prijs in een jaar tijd met liefst 92% gestegen. Franse bakkers, met in hun kielzog ook die bij ons, trekken aan de alarmbel: croissants en broodjes zullen duurder worden.

Prijsstijgingen onvermijdelijk

Die bijna-verdubbeling “zet de industrie onder een onhoudbare druk”, waarschuwt Fabien Castanier van de Franse federatie voor brood- en banketbakkers. Doordat croissants en ander lekkers van bij de bakker voor een kwart uit boter bestaan, kunnen de bakkers door de hoge boterprijs nog amper winst maken: “Het ziet ernaar uit dat de situatie de komende weken alleen nog maar gaat verslechteren en dat de boter helemaal op gaat geraken.” En dus zijn prijsstijgingen onvermijdelijk.

 

Als het regent in Parijs, dan druppelt het in Brussel... Volgens de Belgische Federatie van Grote Bakkerijen zullen de prijzen van taarten en croissants ook in ons land stijgen. “Wanneer dat precies zal gebeuren, weten we nog niet. We zijn immers gebonden aan langetermijn­contracten met de retailsector”, zegt woordvoerster Kathou Wagemans in Het Nieuwsblad. Baptiste Van Outryve van Carrefour stelt de fans van croissants en boterkoeken wel gerust: “Voorlopig rekenen we wat de leverancier extra vraagt niet door aan de klant.”

 

Bij de warme bakker zit de prijsstijging er wél sneller aan te komen, zo voorspelt Bruno Kuylen van Bakkers Vlaanderen. Er gooit namelijk nog een andere factor roet in het eten: “Als de prijzen van koffiekoeken worden aangepast, zal dat vooral te maken hebben met de loonkosten die vanaf juli zullen stijgen. En niet zo zeer met die stijgende boterprijs.”