Stoelendans bij aandeelhouders Le Pain Quotidien?

Stoelendans bij aandeelhouders Le Pain Quotidien?
Shutterstock.com

Bij bakkerij- en restaurantketen Le Pain Quotidien staat een grondige hertekening van de aandeelhoudersstructuur op stapel. Voor de concrete uitwerking staan echter nog verschillende opties open.

 

Geen details bekend

Er zouden binnenkort diepgaande wijzigingen komen in het aandeelhouderschap van Le Pain Quotidien, meldt zakenkrant De Tijd. Het zou kunnen dat er een tweede grote referentieaandeelhouder (naast Cobepa) komt, maar ook een volledige verkoop van de Belgische bakkerijketen behoort tot de mogelijkheden. Zakenbank Rothschild moet het proces in goede banen leiden. De betrokken partijen willen echter geen commentaar geven over de zaak.

 

Cobepa, de investeringsmaatschappij van AB InBev-familie de Spoelberch, bezit momenteel een derde van de aandelen van Le Pain Quotidien. Daarnaast zitten AS Adventure-oprichter Emiel Lathouwers, oprichter Alain Coumont en nog tal van andere Belgische ondernemers in het kapitaal.

 

De herschikking van het aandeelhouderschap is al de tweede operatie rond het kapitaal van de bakkerijketen in minder dan een jaar. Afgelopen lente stopten de aandeelhouders Le Pain Quotidien al eens 21 miljoen euro groeigeld toe, om de internationale expansie te financieren. Daarbovenop werden voor 10 miljoen euro aan aandeelhoudersleningen omgezet in aandelen.

 

Luxeformule

Sinds vorig jaar wordt de keten geleid door Jerry Gamez. De Amerikaan, die zijn strepen eerder verdiende bij Burger King, wil de keten internationaal als een luxeformule positioneren, met vestigingen op dure locaties (denk aan Central Park in New York). Die strategie kost veel geld, zoals blijkt uit de meest recente resultaten: afgelopen jaar groeide de omzet wel met 5% tot 316 miljoen dollar (290 miljoen euro), maar de keten boekte ook een stevig verlies van meer dan 24 miljoen dollar (22 miljoen euro), vooral als gevolg van hogere exploitatiekosten.

 

Le Pain Quotidien werd opgericht in 1990 en opende haar eerste vestiging destijds in de Brusselse Dansaertstraat. Intussen telt de keten 287 verkooppunten in 22 landen.