Supermarkten krijgen situatie onder controle

Shutterstock

De supermarkten komen terug op krachten, nadat de drukte dit weekend wat afnam. De rekken geraken weer aangevuld en de capaciteit van de afhaal- en thuisleveringsdiensten wordt opgedreven.

 

“Rekken hele dag gevuld”

Het was afgelopen weekend rustiger in de Belgische supermarkten. Klanten kopen nog steeds grotere volumes, maar de hamsterwoede lijkt voorbij te zijn. Delhaize noemt de situatie in HLN alvast "veel beter beheersbaar". Vooral tijdens de voormiddagen was het nog druk, in de namiddagen zouden er minder klanten zijn geweest.

 

Opvallend is vooral dat de nieuwe maatregelen rond ‘social distancing’ ervoor zorgen dat de winkelrekken weer beter worden aangevuld. De leveringen aan de winkels lopen weer normaal en medewerkers krijgen opnieuw de kans om de rekken regelmatiger aan te vullen, klinkt het bij Colruyt. "Onze rekken zijn heel de dag gevuld", bevestigt ook Delhaize.

 

Capaciteit verhoogd

De supermarkten maken in ieder geval van de gelegenheid gebruik om nog maar eens te herhalen dat er voorraden genoeg zijn. Om bij te kunnen benen, hebben de retailers hun capaciteit wel moeten opschroeven. Zo heeft Colruyt de voorraden van essentiële producten dit weekend aangevuld in de distributiecentra, waar het werk "intens" blijft, en is ook de bevoorrading van de winkels versterkt. 

 

Voor wie contactloos wil shoppen, is afhaaldienst Collect&Go van Colruyt vanaf vandaag weer beschikbaar, na een tijdelijke overbelasting. Toch zou het platform momenteel toch weer bij sommige gebruikers crashen door de grote vraag, zoals te zien op de foto onderaan dit artikel. Bij Delhaize is de capaciteit van de thuisleverdienst dan weer verdubbeld.

 

Ook de leveranciers doen het nodige om hamsteraars gerust te stellen. Bij de conservenfabriek van Greenyard in Bree tellen ze nog 150 miljoen blikjes en potjes op voorraad. Dat zou betekenen dat, zelfs als de productie stopt, er nog voorraad is voor de komende 3,5 maanden. Greenyard heeft er de productie bovendien naar "24 op 7" verhoogd: medewerkers draaiden de voorbije weken al "vele extra uren" en voortaan wordt ook het hele weekend door geproduceerd.