Supermarkten rekenen af met Europees voorstel voor boerenwelzijn | RetailDetail

Supermarkten rekenen af met Europees voorstel voor boerenwelzijn

Supermarkten rekenen af met Europees voorstel voor boerenwelzijn
Foto: Shutterstock

Het zint sommige supermarkten niet dat de Europese Commissie boeren hogere prijzen wil geven bij onderhandelingen. Distributeurs uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk waarschuwen voor prijsstijgingen voor de consument.

 

“Stel de consument centraal, niet de boeren”

In april wil Europees landbouwcommissaris Phil Hogan een voorstel tegen oneerlijke handelspraktijken presenteren. Hogan zou willen dat landbouwers betere voorwaarden kunnen verkrijgen, wat nu volgens hem niet lukt omdat supermarkten te veel marktmacht hebben. Het is in het voorstel onder meer de bedoeling om laattijdige betalingen en eenzijdige herzieningen van de contracten te beteugelen.

 

De belangenbehartigers van een aantal supermarktgroeperingen reageren in brieven aan de Europese Commissie echter dat de “bewering dat er sprake is van misbruik van marktmacht door supermarkten onjuist is”. “Beschuldigingen over onjuiste handelspraktijken zijn anekdotisch van aard en missen feitelijke bewijzen. Foodretailers hebben slechts in zeer beperkte mate contractuele relaties met boeren”, klinkt het volgens het Financieel Dagblad in de brieven van retailers.

 

Volgens de supermarktketens zal het voorstel van Hogan alleen voor hogere administratieve kosten zorgen, wat zich uiteindelijk gaat vertalen in hogere prijzen voor de consument. De foodretailers roepen daarentegen op om “de consument centraal te stellen, en boeren te helpen dat ook te doen”.

 

Europese regelgeving onnodig en nutteloos?

Ook Europese retailvereniging EuroCommerce gaat tegen het voorstel van Hogan in en noemt de onderbouwing van Hogans plan twijfelachtig. De peilingen waarop de landbouwcommissaris zich baseert, zouden namelijk geen feiten maar percepties weergeven. “Ze verschaffen geen robuust bewijs voor de impact van de beweerde oneerlijke handelspraktijken”, aldus EuroCommerce.

 

De Duitse retailorganisatie HDE wijst er dan weer op dat er al een Supply Chain Initiative (SCI) bestaat, een vrijwillige gedragscode voor eerlijk zakendoen waar klachten kunnen worden ingediend. Boeren dienen er echter zelden klachten in. De retailers vinden het volgens de brieven ook niet nodig om een Europese regelgeving te voorzien, aangezien 22 van de 28 huidige EU-lidstaten hierover al eigen beleid voeren.

 

Het voorstel van Hogan zou volgens EuroCommerce bovendien niet leiden tot betere prijzen voor boeren, wel tot hogere marges voor merk- en voedingsfabrikanten, die meestal de onderhandelingen met supermarkten voeren en vaak de tussenschakel vormen tussen retailer en landbouwer. In Frankrijk woedt dezelfde discussie naar aanleiding van een regeringsvoorstel om supermarkten een verplichte marge van minimum 10% op te leggen en ook de mogelijkheid tot scherpe prijsstunts in te perken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

IKEA ontwikkelt nu ook een echte 'bug burger'

15/03/2018

SPACE10, het innovatielab van meubelgigant Ikea, komt voor de dag met een gezond alternatief voor de de klassieke hamburger. Het vlees wordt vervangen door rode biet en meelworm. Ook een 'dogless hotdog' zit in de pijplijn.

Back to top