Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

 

Bedroevende resultaten

In zijn nieuwste rapport “Behind the barcodes” beoordeelt Oxfam Novib het beleid en de praktijk van de grootste supermarktketens uit Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op onder meer arbeidsomstandigheden, lonen en vrouwenrechten in ontwikkelingslanden. De organisatie lette specifiek op de productie van twaalf populaire tropische producten als koffie, rijst, bananen en avocado's. Informele contracten, lage lonen, lange werktijden en discriminatie van vrouwen blijken schering en inslag. Geen van de onderzochte supermarkten kreeg van de ngo punten op bijvoorbeeld leefbaar loon.

 

Ook de vijf ketens die in Nederland actief zijn, scoren bedroevend slecht. Marktleider Ahold Delhaize (Albert Heijn) krijgt amper 5%. Jumbo, de nummer twee, blijft zelfs steken op een nul. De nummers 3 en 4 op de markt, de Duitse ketens Aldi en Lidl, zitten daar tussenin met respectievelijk 1% en 5%. PLUS strandt als “minst slechte” op 11%.

 

Hele sector loopt achter

“Hoewel supermarkten in Nederland en elders in toenemende mate een duurzaam imago proberen neer te zetten, loopt de sector als geheel achter vergeleken bij internationale levensmiddelenproducenten als Unilever, Nestlé en Coca-Cola”, schrijft Oxfam Novib. “Economische uitbuiting mag niet in ons winkelmandje belanden. Supermarktketens realiseren jaarlijks miljarden euro’s aan omzet. Hun focus ligt vooral op het maken van winst voor eigenaren of aandeelhouders en het uitbreiden van hun marktaandeel. Dit gaat ten koste van de werknemers van hun toeleveranciers in ontwikkelingslanden”, zegt algemeen directeur Farah Karimi.

 

In een eerste reactie bij zakenkrant FD erkent Jumbo dat het bedrijf “nog te kort schiet in transparantie over onze activiteiten” en dat “er nog belangrijke verdere stappen te zetten zijn”. Bij Albert Heijn vinden ze dan weer dat het rapport een te negatief beeld schetst: “We stellen vergaande eisen aan al onze leveranciers, met extra aandacht in de landen waarover Oxfam het heeft. In die landen werken we ook veel met keurmerken en certificeringen en dat gaat heel ver.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Delhaize schrapt partners voor Pluskaart

12/07/2018

Delhaize-klanten gaan wat minder punten kunnen sprokkelen met hun Pluskaart, want de samenwerking met de andere retailers waar klanten punten konden verzamelen en bonnen inwisselen (DI, Planet Parfum, Q8 en Tom&Co) wordt stopgezet.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Muyters zegt nee tegen herstructureringsplan Carrefour

11/07/2018

Deelstaatminister Philippe Muyters geeft een negatief advies voor het herstructureringsplan van supermarktketen Carrefour. Door dit plan zouden 600 werknemers recht hebben op het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), de opvolger van het brugpensioen. De definitieve uitspraak ligt in het kamp van federaal minister Kris Peeters.