Supermarkten sluiten vroeger op vrijdag door alcoholverbod

Vrouw koopt wijn in supermarkt
Foto: Zhuravlev Andrey / Shutterstock.com

(Update) De "grote drie" Belgische supermarktketens, Delhaize, Carrefour en Colruyt, lossen het probleem rond alcoholverkoop na 20 uur op door een uur vroeger te sluiten: de winkels gaan de komende weken op vrijdag om 20 uur dicht in plaats van om 21 uur.

 

Naar Nederlands voorbeeld

Het verbod op de verkoop van alcohol na 20 uur, dat momenteel zowel in België als in Nederland als extra coronamaatregel geldt, brengt supermarkten in een lastig parket. Hoe kunnen ze ervoor zorgen dat klant geen alcoholische dranken kunnen afrekenen? Ook de vrees voor conflicten en het gevaar voor agressie tegenover medewerkers baart de retailers zorgen.


Net zoals verschillende kleinere supermarktketens in Nederland, heeft Delhaize daarom als eerste besloten om haar eigen supermarkten de komende drie weken vroeger te sluiten: de 128 geïntegreerde vestigingen doen om 20 uur de deuren dicht in plaats van om 21 uur. Dinsdagavond meldde ook Colruyt dat de winkels op vrijdag één uur vroeger zullen sluiten. Carrefour nam woensdag dezelfde beslissing.

 

Delhaize neemt de beslissing naar eigen zeggen om "extra druk op de schouders van onze medewerkers te vermijden”, aldus HLN. Het gaat bij de keten weliswaar enkel om de eigen winkels en niet om franchisevestigingen. Voor de formules AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop&Go mogen de zelfstandige uitbaters zelf kiezen hoe ze de regels rond alcoholverkoop zullen naleven. “Bij kleinere winkels is het misschien organisatorisch iets gemakkelijker om bijvoorbeeld een rayon af te sluiten”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. Bij Carrefour gaan daarentegen ook de franchisevestigingen, zoals de winkels van Carrefour Express, de komende weken steeds om 20 uur dicht. 

 

Makro sluit niet vroeger op vrijdag: de keten heeft het kassasysteem aangepast om alcoholverkoop na 20u uit te sluiten. Bij de meeste andere supermarkten die in België actief zijn, zoals Aldi, Lidl en Albert Heijn, stelt het probleem zich niet omdat zij sowieso al voor het verboduur sluiten. Wel laat Albert Heijn weten dat de maatregel ook een impact heeft op online reserveringen: sinds maandag levert de supermarktketen in leveringsblokken met een eindtijd na 20 uur geen alcoholische dranken meer. Wie dus kiest voor levering tussen 18.00 en 22.00 uur of 20.00 en 22.00 uur, krijgt geen alcohol.