Supermarkten verkiezen lokale producenten

Supermarkten verkiezen lokale producenten

Bijna al het vers vlees dat Belgische supermarkten verkopen, is afkomstig van lokale leveranciers. Ook in groenten en fruit kiezen foodretailers overwegend voor de korte keten. Iedereen wint daarbij, zegt Comeos.

 

Intensere samenwerking

91% van het rundvlees, 92% van het kalfsvlees en 97% van het varkensvlees dat de supermarkten in België verkopen, komt van Belgische producenten. Voor melk gaat het om 84%, voor eieren is dat meer dan 76%. Dat blijkt uit cijfers die de handelsfederatie Comeos verzamelde bij de start van de grote landbouwbeurs van Libramont. Ook meer dan 64% van de groenten is in België geteeld.  Bij appelen is dat 55%, bij peren is dat zelfs 86%. 

 

Dominique Michel, ceo van Comeos: “Sinds een paar jaar hebben de supermarkten de samenwerking met lokale producenten geïntensifieerd en dat werpt duidelijk vruchten af. Iedereen wint daarbij: de consumenten want zij willen vooral lokale en kwaliteitsvolle producten. Maar ook de producenten in België zijn tevreden want zij hebben voldoende afzetmogelijkheden bij onze supermarkten. En voor het milieu is het ook een goede zaak omdat de producten minder ver moeten getransporteerd worden.”