Supermarkten voelen coronadruk toenemen

Delhaize supermarkt
Shutterstock.com

Wie nog wil winkelen bij Delhaize, zal opnieuw alleen moeten komen. De strengere maatregel is illustratief voor de toenemende druk die de tweede coronagolf op de supermarkten legt.

 

Personeelsgebrek en hamstergedrag

De grote supermarkten houden het hart vast, nu de tweede coronagolf zijn piek nadert. Op sommige plaatsen gingen al winkels dicht door personeelsgebrek. Dat was onder meer het geval in Anderlecht (Colruyt) en Oudenaarde (Aldi). Bij Delhaize kwam het nog niet tot sluitingen, maar de supermarkt verscherpte gisteren wel de eigen veiligheidsmaatregelen. Behoudens enkele uitzonderingen, zoals mensen die begeleiding nodig hebben, zal iedereen alleen moeten winkelen. “Op die manier willen we de druk op onze medewerkers verlagen en de geldende maatregelen voor de veiligheid en gezondheid van onze klanten en medewerkers nog beter handhaven", zegt woordvoerder Roel Dekelver in De Standaard.

 

Om de personeelstekorten op te vangen, doen de retailers steeds vaker beroep op interimkrachten en jobstudenten. Meer en meer werknemers melden zich immers ziek of moeten in quarantaine. “Deze tweede golf lijkt een grotere druk te leggen op de werkorganisatie dan de eerste”, beaamt Dekelver. “Als het moet, kunnen we mensen van de ondersteunende diensten inzetten voor de winkels en de distributiecentra.” Concurrent Carrefour werkt dan weer met een mobiel team, dat kan bijspringen waar de nood het hoogst is.

 

Naast de reeds genoemde problemen, stellen de supermarkten opnieuw de eerste signalen van hamstergedrag vast. Ook de vraag naar thuisleveringen zit weer sterk in de lift. “We hebben de capaciteit verhoogd met het oog op de drukke eindejaarsperiode. Gelukkig maar, want we zien dat de vraag nu al meer dan dubbel zo groot is als vorig jaar”, besluit Dekelver.