Omzet supermarktgroep Rewe plust met 6,7 procent | RetailDetail

Supermarktgroep Rewe beleeft "buitengewoon jaar"

Supermarktgroep Rewe beleeft "buitengewoon jaar"
Foto: defotoberg / Shutterstock.com

De Duitse retailgroep Rewe was in 2017 goed voor een omzet van 57,8 miljard euro, een stijging van 6,7 procent. Het tekent daarmee een bovengemiddelde groei op, vooral te danken aan de eigen Rewe-supermarkten.

 

Buitengewoon jaar voor Rewe

2017 was een buitengewoon jaar voor Rewe Group, zegt topman Lionel Souque. “Onze groep is in totaal zo’n 3,7 miljard euro gegroeid, een recordomzetgroei.” De CEO vindt het vooral fijn dat de groep ook een aanzienlijke autonome groei kon verwezenlijken, nog naast de overname van een aantal Kaiser’s Tengelmann-vestigingen, de oprichting van de formule Sky en een nieuwe joint venture met Rewe Dortmund.


“In de erg concurrentiële Duitse levensmiddelenmarkt heeft Rewe ook zonder overgenomen vestigingen de sterkste omzetgroei in de supermarktsector behaald,” aldus Souque. De groothandel- en supermarktactiviteiten van Rewe haalden op autonome basis een omzetplus van 4,4 procent. 


Ook discountketen Penny deed het goed, met een omzettoename van 2,5 procent in Duitsland en een groei van 5,4 procent in het buitenland. De zelfstandige supermarktuitbaters deden het eveneens aardig: zij tekenden een omzettoename van 8,5 procent op en waren met 6 procent meer.

 

2,4 miljard euro aan investeringen in 2018

Op de Duitse thuismarkt steeg de omzet van de hele groep met 7,1 procent, de buitenlandse groei bedroeg 5,7 procent. De bouwmarktketens Baumarkt en B1 Discount Baumarkt groeiden in het binnenland met 2 procent tot 2,1 miljard euro, volgens het bedrijf opnieuw beduidend boven het branchegemiddelde van 1,1 procent. B1 trok de omzet daarbij wel omlaag, want daar daalde de omzet met zo’n 12 miljoen euro. 


In het buitenland kon Rewe-groep vooral groei in Midden- en Oost-Europa optekenen: de omzet van de supermarkten en drogisterijen van de groep in Tsjechië, Slowakije, Rusland, Kroatië, Bulgarije en Oekraïne steeg 4,9 procent zonder wisselkoerseffecten naar 8,9 miljard euro. Formule Billa zorgde er zelfs voor een omzetgroei van 14,5 procent naar 2,6 miljard euro.


In totaal investeerde de Rewe-groep in 2017 voor 1,9 miljard euro. De operationele winst (EBITDA) kwam uit op 594 miljoen euro. Dit jaar wil de groep zelfs voor 2,4 miljard euro gaan investeren, vooral dan in verdere expansie en modernisering, maar ook in vastgoed, technologie, logistiek en in de vorming van medewerkers. Zo’n 1,5 miljard euro zal naar Duitsland gaan, de overige 900 miljoen euro naar de buitenlandse activiteiten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!

Alter’Native Food: A place apart at the upcoming SIAL Paris !

14/06/2018

(Advertorial) From 21st to 25th of October, Paris will be the world's food capital. 7,200 French and international exhibitors will be presenting their innovations among 21 exhibitions sectors.

Johnny Thijs stopt als voorzitter van Spadel

14/06/2018

Johnny Thijs is opgestapt als voorzitter van de Waalse mineraalwaterproducent Spadel. Zijn mandaat liep nog tot 2020, maar de gewezen postbaas treedt af “om persoonlijke redenen”, zo meldt De Tijd.