Takeaway.com en Just Eat gaan samen in zee

Takeaway.com en Just Eat hebben een deal bereikt rond een fusie.
Shutterstock.com

Maaltijdbezorgers Takeaway.com en Just Eat hebben een akkoord bereikt over een fusie. Voor 5,6 miljard euro slaan de Nederlanders en Britten de handen in elkaar.

 

"Schaal is alles"

Het Nederlandse Takeaway.com biedt 0,09744 eigen aandelen in ruil voor elk aandeel van Just Eat. Dat komt neer op een bonus van 15% ten opzichte van de beurskoers van afgelopen vrijdag. De Britse sectorgenoot wordt aldus gewaardeerd op zo’n 5,6 miljard euro.

 

Het nieuwe fusiebedrijf komt door de deal voor 52,2% in handen van de aandeelhouders van Just Eat. De Takeaway-aandeelhouders behouden de resterende 47,8%. De huidige topman van Takeaway.com, Jitse Groen, zou de combinatie leiden. Ook Paul Harrison, momenteel financieel directeur van Just Eat, zou zijn functie behouden in het nieuwe fusiebedrijf.

 

De fusie tussen beide maaltijdbezorgers is geen complete verrassing. “Er zijn vier beursgenoteerde bezorgbedrijven in Europa, dat zijn er drie te veel. Schaal is alles”, verklaarde Groen begin dit jaar aan Het Parool. Bovendien lijken de bedrijven ook erg complementair: Takeaway.com is de grootste in onder andere de Benelux, Duitsland en Polen terwijl Just Eat het sterkst staat in Groot-Brittanië, Frankrijk, Spanje, Italië, Denemarken en Noorwegen.